StoryEditor
hrvatski predsjednik

Ruski mediji citiraju Milanovića: "Rusija i SAD ušli su namjerno u ovaj sukob. Ovo je američki rat koji se vodi na leđima Ukrajinaca, ali američkim novcem"

Piše desk  /  21.12.2022., 12:42h

Ruski prorežimski državni mediji pisali su o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Russia Today i TASS prenijeli su njegove izjave o Ukrajini i njezinom statusu kandidata za EU. Milanović je govorio u Zagrebu na svečanosti povodom obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta Franjo Tuđman.

"Ukrajina nije saveznik, ali od njih pokušavaju napraviti saveznika. Smiješno joj se predstavlja status kandidata za članstvo u EU, užasan štos. Jadna Bosna i Hercegovina morala je čekati, užasno poniženje. Ovo je Europska unija, katastrofa", prenose Milanovićevu izjavu ruski prorežimski mediji RT i TASS.

Navode da Milanović smatra da je sukob u Ukrajini bio neizbježan. "Cijela zapadna i američka filozofija rata je napasti nekoga mnogo slabijeg i piti njegovu krv, pretući ga, uništiti njegovu zemlju. Rusija i SAD ušli su namjerno u ovaj sukob. Ovo je američki rat koji se vodi na leđima Ukrajinaca, ali američkim novcem", rekao je Milanović, piše TASS.

TASS piše da je "Milanović iznio katastrofalno stanje borbene spremnosti Hrvatske i istaknuo da je Hrvatska prisiljena dati svoje naoružanje Ukrajini".

"A tko će nas braniti? Amerikanci? Kao što oni brane Ukrajinu? Zabrinut sam za borbenu spremnost pješaštva u slučaju krize, jer pješaštvo je sve", rekao je Milanović, piše TASS. Dodaju da sabor ranije nije podržao prijedlog vlade da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj.

RT piše da se Milanović u razgovoru s novinarima obrušio na premijera Hrvatske Andreja Plenkovića zbog prijedloga da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj. Navode da je Milanović rekao da bi takav potez donio rat Hrvatskoj.

"Ti nam stalno nabijaš moralne ucjene. A sam nemaš morala, potpuno si amoralan. Odi u Ukrajinu pa se bori", prenosi RT Milanovićevu poruku Plenkoviću.

"Milanović je uvjeren da obuka ukrajinskih vojnika u nekoliko zemalja EU ima opasne posljedice", piše TASS.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 01:55