StoryEditor
protjerivanje diplomata

Rusija zaprijetila Sloveniji: "Snosit ćete svu odgovornost za takvu politiku"

Piše hina  /  12.04.2024., 14:21h

Rusija je u petak djelatnicu slovenskog veleposlanstva u Moskvi proglasila personom non grata, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Riječ je o odmazdi nakon protjerivanja ruskog diplomata iz Slovenije krajem ožujka.

Rusko ministarstvo je o protjerivanju slovenske diplomatkinje izvijestilo slovensku veleposlanicu u Moskvi Darju Bavdaž Kuret, koja je u petak pozvana na razgovor. Kako javlja ruska novinska agencija TASS, veleposlanica je na sastanku u ministarstvu bila tek 15 minuta, ali nije davala izjave za ruske medije.

"Na temelju načela reciprociteta, veleposlaniku je uručena obavijest da je zaposlenik slovenskog veleposlanstva u Moskvi proglašen personom non grata", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost. Kako javlja ruska novinska agencija TASS, rusko ministarstvo je veleposlanici Bavdažu Kuretu"uložilo oštar protest zbog neutemeljene odluke Slovenije o oduzimanju akreditacije djelatniku ruskog veleposlanstva".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da Moskva ovo protjerivanje zaposlenika ruskog veleposlanstva shvaća kao "još jedan otvoreno neprijateljski korak, koji je dio ukupne politike Ljubljane usmjerene na uništavanje slovensko-ruskih veza". "Slovenija snosi svu odgovornost za takve destruktivne politike", poručili su Rusi.

O čemu se radi?

Prema izvorima 24ur, u slovenskom veleposlanstvu u Moskvi radi šest djelatnika, osim veleposlanika, tu su još tri diplomata i dva člana tehničkog osoblja. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je 21. ožujka obavijestilo rusko veleposlanstvo da je ruskog diplomata, koji se "bavio aktivnostima koje nisu u skladu s njegovim diplomatskim statusom", proglasilo nepoželjnom osobom u skladu s člankom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Istovremeno je navedenom diplomatu, a riječ je o zamjeniku vojnog atašea Sergeju Lemeševu, dat rok od tjedan dana da napusti zemlju, što je on i učinio 27. ožujka. Ubrzo nakon protjerivanja ruskog diplomata, zemlju je napustilo još nekoliko ruskih državljana koji su trebali biti u Sloveniji na studiju. Neslužbeno, u ovom slučaju navodno se radi o iskorištavanju sustava razmjene studenata jer su tako brže dobivali dozvole za boravak u Sloveniji.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:44