StoryEditor

Rusija: "Zapad je pokrenuo hibridni rat. Velike NATO-ove vježbe su samo jedan element"

Piše hina  /  21.01.2024., 10:47h

Opseg vježbi NATO-a Steadfast Defender 2024 označava "neopozivi povratak" Saveza shemama hladnog rata, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško državnoj novinskoj agenciji RIA u nedjelju.

NATO je u četvrtak priopćio da pokreće svoje najveće vježbe od hladnog rata u kojima sudjeluje oko 90.000 vojnika, kako bi američke postrojbe mogle ojačati europske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako bi se rasplamsao sukob s "gotovo jednakim" protivnikom.

"Te su vježbe još jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije. Vježbe takvih razmjera... označavaju konačni i neopozivi povratak NATO-a shemama hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom", rekao je Gruško za RIA-u.

NATO u svojem priopćenju nije poimence spomenuo Rusiju. Ali njegov glavni strateški dokument identificira Rusiju kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti članica NATO-a. Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. za koju su Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli da je neisprovocirano imperijalističko otimanje zemlje.

Moskva i njezin glavni diplomat, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov od tada su često optuživali "kolektivni Zapad" da vodi "hibridni rat" protiv Rusije podupirući Ukrajinu financijskom i vojnom pomoći.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 12:56