StoryEditor
kremlj

Rusija upozorava na opasnost od regionalne eskalacije nakon nasilja u Izraelu

Piše desk  /  09.10.2023., 12:40h

Kremlj je u ponedjeljak izrazio duboku zabrinutost zbog posljednjih događaja u Izraelu i na palestinskim teritorijama, rekavši da bi situacija mogla eskalirati u širi sukob na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Izraelske trupe su se i dalje borile protiv Hamasovih naoružanih napadača u ponedjeljak, više od dva dana nakon što su militanti provalili preko ograde iz Gaze u smrtonosnom napadu. Vojska je priopćila da će uskoro krenuti u ofenzivu nakon najveće mobilizacije u povijesti Izraela.

- Izuzetno smo zabrinuti - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu za novinare.

- Ova situacija potencijalno je prepuna opasnosti od prelivanja i stoga je, naravno, predmet naše posebne zabrinutosti ovih dana - kazao je on.

Rusija, koja ima odnose s arapskim zemljama, Iranom i Hamasom, ali s Izraelom, više puta je pozivala i Palestince i Izraelce da prestanu s nasiljem i okrivljavala Zapad za blokiranje bliskoistočnog kvarteta.

Moskva je priopćila da su potrebni odgovarajući pregovori kako bi se osiguralo stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine s glavnim gradom u istočnom Jerusalemu.

- Smatramo da je neophodno što prije dovesti situaciju na miran put jer je nastavak takve runde nasilja bremenit daljom eskalacijom i širenjem ovog sukoba - rekao je Peskov.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:12