StoryEditor
pomorski manevri

Rusija podigla mornaricu na Baltiku nakon najave Finske da će ući u NATO

Piše desk  /  13.05.2022., 09:26h
Na dan kada su finski dužnosnici priopćili kako ova država pod hitno mora ući u NATO savez Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je kako su na prostoru Baltičkog mora organizirani pomorski manevri radi proučavanja sposobnosti NATO-a.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, manevri će između ostalog uključivati i obuku oficira tijekom koje će se proučavati sposobnosti pomorskih grupa NATO-a i mogućnosti borbene upotrebe brodova u Baltičkom moru.

"Tijekom taktičkih treninga bit će razmotrene različite opcije borbene upotrebe različitih tipova brodova u Baltičkom moru. U kampu za obuku sudjeluje oko 100 oficira s više od 50 ratnih brodova Baltičke flote", navodi se u ministarstvu.

Iz Rusije su objasnili i ciljeve ovog pomorskog i vojnog manevra.

"Osnovni cilj ovih manifestacija je postizanje visokog stupnja individualne profesionalne spremnosti zapovjednog sastava brodova, unapređenje vještina prilikom izvođenja zadataka iz borbene obuke te izvođenje artiljerijskog, torpednog, raketnog i protuzračnog raketnog gađanja", priopćeno je iz press službe Ministarstva obrane Ruske Federacije, piše agencija Interfaks, prenosi Klix.ba.

Inače, Baltička flota vojske Ruske Federacije ima dvije glavne baze na području Baltika i to bazu Baltijsk u Kalinjingradskoj oblasti i Kronštat koja se nalazi u Lenjingradskoj oblasti.

Podsjetimo, finski predsjednik i premijerka ove države u četvrtak su priopćili kako država bez odlaganja mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

"Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica, ojačali bi cijeli savez. Finska pod hitno mora podnijeti zahtjev za članstvom u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti u narednim danima", stoji u zajedničkoj izjavi.

Na ovakav potez reagirala je i Rusija, točnije Ministarstvo vanjskih poslova koje je naglasilo kako će Rusija morati poduzeti određene mjere zbog odluke Finske da pokrene proces ulaska u NATO.

"Odluka Finske da se pridruži NATO savezu je radikalna promjena u vanjskoj politici te zemlje. Rusija će biti primorana poduzeti uzvratne mjere, vojno-tehničke i drugih oblika kako bi zaustavila prijetnje nacionalnoj sigurnosti", stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 11:44