StoryEditor
posade ‘moskve‘

Rusija objavila snimku: "Ovo su mornari s potopljene Moskve"

Piše desk  /  16.04.2022., 20:34h
Šef ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov sastao se s članovima posade potopljene raketne krstarice Moskva i rekao da će nastaviti služiti u mornarici, javila je novinska agencija Tass.

Rusko ministarstvo obrane je objavilo snimku susreta vojnika s admiralom. Rusija nije objavila koliko vojnika je preživjelo eksploziju na brodu, prenosi Index.

Ukrajina tvrdi da je pogodila Moskvu protubrodskim projektilima Neptun i tako uzrokovala potonuće zapovjednog broda ruske Crnomorske flote. Rusija i dalje inzistira da je na brodu došlo do eksplozije streljiva uzrokovane požarom.

SAD je podržao ukrajinsku verziju priče. Viši dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je kako vjeruju da su dva ukrajinska projektila Neptun pogodila ruski ratni brod u Crnom moru.

Kakav je to moćan ruski ratni brod?

Moskva je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Moskva također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su sudjelovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u veljači, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Ruski ratni brode, je*i se"

Prema navodnom razgovoru krajem veljače, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski časnik je rekao: "Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani."

Ukrajinski vojnik je odgovorio: "Ruski ratni brode, je*i se."

Moskva je drugo veliko rusko pomorsko plovilo koje je potonulo tijekom rata u Ukrajini. Krajem ožujka Ukrajina je priopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 08:24