StoryEditor
pronevjera

Rusija: Lider oporbe osuđen na devet godina zatvora

Piše desk  /  22.03.2022., 14:42h
Ruski sud danas je proglasio Alekseja Navalnog, oporbenog lidera i vodećeg kritičara Vladimira Putina, krivim za pronevjeru novca te ga osudio na devet godina zatvora.

Kaznu će morati izdržavati u strogo čuvanom zatvoru. Sud je također odredio da Navalni mora platiti kaznu od 1.2 milijuna rubalja (oko 10.400 eura), piše DW.

Navalni, koji izdržava kaznu od 2.5 godina zatvora za raniju presudu, proglašen je krivim po optužbama za pronevjeru novca. Tužitelji navode da je za osobne potrebe ukrao donacija u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara.

AFP javlja da je policija privela Navalnove odvjetnike koji su se nalazili ispred zatvora

"Navalni je počinio prevaru, odnosno krađu imovine uz pomoć organizirane skupine", rekla je sutkinja Margita Kotova.

Tužitelji su tražili da mu se dodijeli 13 godina zatvorske kazne, da se premjesti u strože čuvani zatvor i da plati kaznu od 1.2 milijuna rubalja, navodi The Guardian.

"Tražimo da se Navalni osudi na 13 godina zatvora i dvije godine uvjetne", rekla je tužiteljica Nadežda Tihonova.

Navalni je na sudu poručio kako ga ova presuda neće preplašiti.

"Ne možete sve ljude strpati u zatvor. Čak i ako zatražite 113 godina kazne, nećete me uplašiti, ni druge poput mene", rekao je Navalni.

Bivši voditelj regionalnih ureda oporbenog čelnika Leonid Volkov rekao je da ruske vlasti žele Navalnog doživotno držati u zatvoru.

"On je zapravo od početka osuđen na doživotnu kaznu", napisao je Volkov na Twitteru.

Vidno mršavi, ispijeni Navalni stajao je pokraj svojih odvjetnika u sobi punoj pravosudnih policajaca dok je sudac čitao optužbe na njegov račun. Pognutog pogleda, taj 45-godišnjak je mirno prelistavao sudske dokumente, ostavljajući dojam nezainteresiranosti za točke optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 06:36