StoryEditor
Mihail Gorbačov

Rusija je oprostila od Gorbačova. Sahranjen posljednji sovjetski predsjednik: "Tko nije pravio greške? Trebali bismo mu oprostiti"

Piše desk  /  03.09.2022., 15:53h

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov (92) sahranjen je danas u Moskvi čime se i službeno završila jedna velika era u povijesti politike.

Ispraćaj Gorbačova organiziran je u Domu sindikata gdje su se brojni građani oprostili od posljednjeg sovjetskog vođe. Prijatelji Gorbačova kao i njegova rodbina sjedili su pored kovčega, a u blizini su se nalazili i vojnici počasne garde.

"Ovdje sam da odam počast velikom čovjeku. Preuzeo je teret koji nitko od nas nije mogao preuzeti i po tome ga treba pamtiti, uprkos onome što svi govore. Tko nije pravio greške? Trebali bismo mu oprostiti. Nikada ga nije trebalo kriviti za bilo što", rekla je Galina Ivančenko.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ruski premijer Mihail Mišustin poslali su vijence u znak sjećanja na Gorbačova, a slično su uradili i predstavnici regija i državnih kompanija. Kada je riječ o ruskim dužnosnicima, jedan od onih koji je stigao u Dom sindikata bio je Dmitrij Medvedev.

Još ranije se govorilo o tome kako Vladimir Putin i Gorbačov nisu bili u dobrim odnosima, a naročito se nisu slagali kada je riječ o potezu Vladimira Putina u kontekstu Ukrajine.

Pavel Palažčenko, koji je s pokojnim sovjetskim predsjednikom radio 37 godina i bio uz njega na brojnim američko-sovjetskim samitima, razgovarao je s Gorbačovom prije nekoliko tjedana i rekao da su on i drugi bili zapanjeni time koliko je Gorbačov traumatiziran događajima u Ukrajini.

"Ne samo (specijalna vojna) operacija koja je započela 24. veljače, već cijela evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tijekom proteklih godina bili su stvarno, stvarno veliki udarac za njega. Stvarno ga je to shrvalo emocionalno i psihički", kazao je Palažčenko.

"Bilo nam je očigledno u razgovorima s njim da je bio šokiran i zbunjen onim što se događa (nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu) iz raznih razloga. Vjerovao je ne samo u bliskost ruskog i ukrajinskog naroda, nego da su ta dva naroda pomiješana", dodao je.

Za razliku od ruskog državnog vrha, Gorbačova su u Moskvi ispratili neki strani dužnosnici, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana i američkog veleposlanika u Rusiji Johna Sulivana.

Također, na groblju se mogla primijetiti i Suzanne Massey, savjetnica Ronalda Reagana, koja je odigrala važnu ulogu u poboljšanju odnosa između lidera dvije sile.

"Središnjoj Europi trebalo je mnogo vremena da se riješi komunizma mirnim putem, bez gubitka života i krvi. Jedna od ličnosti koja je radila na tome bio je i Mihail Gorbačov. Počivaj u miru", rekao je Orban.

Nakon ispraćaja u Domu sindikata, Mihail Gorbačov sahranjen je na groblju Novodevičije gdje je sahranjena i njegova supruga koja je preminula 1999. godine. Sahrana je okončana počasnom paljbom i himnom Ruske Federacije.

Iako je predsjedavao Sovjetskim Savezom u trenucima uoči raspada države, mnogi zapadni dužnosnici su Gorbačova vidjeli kao arhitekta reformi i čovjeka koji je stvorio uvijete za kraj Hladnog rata.

Zbog ulogu u rukovođenju mirovnim procesima 1990.godine dobio je Nobelovu nagradu za mir, ali su mišljenja o njemu duboko podijeljena. Prema jednom istraživanju iz 2017. godine, 46 posto Rusa ga je smatralo za negativnu ličnost, 30 posto nije imalo mišljenje, a samo 15 posto ga je ocijenilo pozitivno.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:26