StoryEditor
alternativa dolaru

Rusija i Kina razvijaju novu rezervnu valutu, plan je stati u kraj dominaciji američkog dolara

Piše desk  /  24.06.2022., 22:29h

Rusija je spremna razviti novu globalnu rezervnu valutu zajedno s Kinom i drugim zemljama BRICS- a, u nadi da zaustavi dominaciju američkog dolara.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nagovijestio da će se nova rezervna valuta zasnivati ​​na skupu valuta članica grupe - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi Klix.

"Pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute zasnovane na skupini valuta naših zemalja je u razmatranju", rekao je Putin u srijedu poslovnom forumu BRICS-a, prema izvještaju TASS-a .

"Spremni smo otvoreno raditi sa svim sajamskim partnerima", dodao je.

Na dolar se dugo gledalo kao na svjetsku rezervnu valutu, ali njegova dominacija u udjelu međunarodnih deviznih rezervi jenjava. Središnje banke nastoje da diversificiraju svoja sredstva u valute poput juana, kao i u netradicionalna područja poput švedske krune i južnokorejskog vona, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

"Ovo je potez za rješavanje percipirane američke hegemonije MMF-a", rekao je Chris Turner predstavnik ING grupe, multinacionalne korporacija za bankarstvo i financijske usluge sa sjedištem u Amsterdamu.

"To će omogućiti BRICS-u da izgradi vlastitu sferu utjecaja i novčanu jedinicu u toj sferi", rekao je,

Ruski potez uslijedio je nakon što su sankcije Zapada uvedene zbog rata u Ukrajini gotovo isključile zemlju iz globalnog financijskog sistema, ograničavajući pristup njenim dolarima i vršeći pritisak na njenu ekonomiju.

"Brzina kojom su zapadne zemlje i njeni saveznici sankcionirali ruske devizne rezerve (zamrznuvši oko pola) bez sumnje je šokirala ruske vlasti", rekao je Turner iz ING-a.

Te sankcije su vjerojatno ohrabrile Moskvu i Peking da rade na alternativi međunarodnoj rezervi MMF-a, rekao je Turner.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:23