StoryEditor
propagandni rat

‘Rusija 24‘ objavila snimku napada navodno s logom BBC-ja. BBC: Mi nismo proizveli taj video

Piše Fena  /  14.04.2022., 11:45h
Ruski državni kanal ‘Rosija24‘ je prikazao snimku s logom BBC-ja u kojoj se tvrdi da su Ukrajinci raketirali željezničku stanicu u Kramatorsku, objavio je BBC na svom portalu.

BBC je potvrdio da je video s njegovim logom u kojem se navodi da je prošlonedjeljni raketni napad na željezničku stanicu izvela Ukrajina lažan.

Snimka daje lažni dojam da je BBC potvrdio da su ukrajinske oružane snage ispalile projektil koji je ubio desetke ljudi u Kramatorsku.

- BBC nije proizveo taj video, a naša istraga o napadu je u tijeku. Još uvijek nije bilo moguće provjeriti izvor projektila - navela je britanska medijska kuća.

Čini se da je snimka nastala na proruskim profilka na društvenoj aplikaciji Telegram, ali se proširila na Twitter, Facebook i YouTube.

Također je emitirana na ruskoj državnoj televiziji.

- Neujednačena upotreba jezika, pravopis koji ne koristi BBC, način na koji je napisano prezime Zelenski i korištenje snimke mrtvih tijela ukazuju na to da je video lažan - navodi se u odgovoru redakcije BBC-ja.

Uredničke smjernice BBC-ja ograničavaju upotrebu takvih slika bez jakog opravdanja, a uvijek im prethodi upozorenje.

Njihov ured za medije je naglasio da "BBC poduzima mjere da se video ukloni. Pozivamo ljude da to ne dijele i da provjere vijesti na web stranici BBC News.”

Dnevnik.ba

29. lipanj 2022 14:16