StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi pokrenuli jedan od najvećih tenkovskih napada u ratu. Doživjeli poraz

Piše desk  /  02.04.2024., 11:48h

U subotu je ruska vojska pokrenula ono što je vjerojatno bio jedan od najvećih tenkovskih napada u ratu protiv Ukrajine. Rezultat je bio porazan za Ruse. Na cesti zapadno od ruševina okupirane Avdijivke za sobom su ostavili trećinu tenkova koji su sudjelovali u napadu, piše Forbes.

Tjednima prije subotnjeg napada, ruska vojska je uglavnom koristila pješake za napade zapadno od okupiranog grada. To bi mogao biti pokazatelj da im je nedostajalo vozila nakon što su ih izgubili na stotine tijekom borbi za Avdijivku, piše Forbes.

Ipak, posljednjih dana se taktika ponovno promijenila. "Na pravcu Avdijivka, neprijatelj je ponovno uveo upotrebu oklopnih vozila, uključujući tenkove", primijetio je ukrajinski Centar za obrambene strategije u petak, samo dan prije nego što Rusi pokrenuli napad blizu Tonenke. 

Ukrajinci sposobni postaviti žestoku obranu

Forbes tvrdi kako činjenica da su Ukrajinci mogli poraziti tako velike i teško naoružane ruske snage ukazuje na drugi trend, odnosno na to da su ukrajinske brigade sposobne postaviti žestoku obranu - kombinacijom mina, topništva, protutenkovskih projektila i dronova.

"Ponekad je nevjerojatna količina glupog, bezumnog mesa koje umire zbog ambicija malog (čovjeka)", poručila je 25. brigada ukrajinskih zračno-jurišnih snaga u objavi na društvenim mrežama nakon subotnje bitke. Formulacija "mali čovjek" odnosi se na ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

36 tenkova i 12 oklopnih vozila iz 6. tenkovske pukovnije ruske vojske napala je duž ceste koja vodi od okupirane Tonenke prema slobodnom selu Umanske, tri kilometra zapadnije. Ukrajinska 25. brigada uočila je kolonu od 48 vozila i snažno odgovorila. 

Republikanci blokiraju pomoć

"Pogođeno je 12 tenkova i osam oklopnjaka. Čisto ludilo", naglasio je Kriegsforscher, operater bespilotnih letjelica iz ukrajinske 36. brigade marinaca. Dan nakon napada, Centar za obrambene strategije opisao je borbe oko Tonenke kao "pozicijske", što znači da nijedna strana nije značajno napredovala.

Iz snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama nije potpuno jasno kako je 25. brigada eliminirala veliku rusku kolonu. Standardna obrambena taktika ukrajinskih snaga je locirati, bespilotnim letjelicama, rusku jurišnu skupinu i onesposobiti je dobro usmjerenim topničkim napadom.

Topništvo uništava vojna vozila, a preživjeli ruski vojnici postaju lagana meta za dronove koji gađaju pojedine vojnike i vozila. Mine i protutenkovske rakete također mogu pridonijeti pokolju. Podsjetimo, republikanci u Kongresu još od listopada blokiraju isporuku vojne pomoći Kijevu. 

Uskoro stižu granate

Ukrajinske snage se zbog toga suočavaju s nedostatkom teškog streljiva. Europskim saveznicima Ukrajine trebalo je nekoliko mjeseci da se pregrupiraju. U žestokih šest tjedana počevši od sredine veljače, konzorcij predvođen Češkom prikupio je više od milijardu dolara za kupnju najmanje milijun topničkih granata za Ukrajinu.

Prve granate trebale bi stići u nadolazećim tjednima, djelomično obnavljajući topničku vatrenu moć Ukrajine. Višemjesečni nedostatak streljiva motivirao je Ukrajinu da proširi proizvodnju dronova. Mreža malih radionica sada proizvodi više od 50.000 dronova mjesečno.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 03:02