StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi nemaju dvojbe: U Ukrajini se borimo protiv NATO-a

Piše fena  /  02.04.2024., 16:21h

Moćni saveznik predsjednika Vladimira Putina izjavio je u utorak da se NATO u suštini bori protiv Rusije u Ukrajini i da je vojni savez pod američkim vodstvom pomogao u organizaciji napada na suverenu rusku teritoriju.

Putinova puna invazija na Ukrajinu 2022. godine izazvala je najtežu krizu u odnosima između Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, sudeći po ruskim i američkim diplomatama.

Tajnik Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev, jedan od najmoćnijih Putinovih saveznika, kazao je da je 75 godina povijesti NATO-a od njegovog osnivanja 4. travnja 1949. godine pokazalo da je taj savez “dugoročan izvor opasnosti, krize i sukoba".

- Sjevernoatlantska alijansa je de facto strana u ukrajinskom sukobu i aktivno je uključena u organiziranje granatiranja ruskih teritorija - kazao je Patrušev za novine Argumenti i Fakti.

- Unutar tog okvira donose se kolektivne odluke o novim zalihama oružja uz povećanje njihovih tehničkih i dalekometnih mogućnosti, a instruktori NATO-a u nekoliko zemalja obučavaju plaćenike i diverzante za njihovo sudjelovaje u antiruskim operacijama – izjavio je Patrušev.

Ukrajina je udarila duboko u rusku teritoriju tijekom protekle godine, bombardirajući rafinerije nafte i tvornice oružja bespilotnim letjelicama i neprestano granatirajući ruske pogranične oblasti.

Kijev tvrdi da se bori za vlastitu egzistenciju u brutalnom ratu koji je ostavio dijelove njegove teritorije u ruševinama i hiljade poginulih.

Sjedinjene Države više puta su tvrdile da ne podržavaju ukrajinske udare unutar Rusije.

Putin je prošlog mjeseca upozorio Zapad da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od Trećeg svjetskog rata i kazao da je neko vojno osoblje NATO-a već prisutno u Ukrajini.

Članice NATO-a prikazuju rusku invaziju na Ukrajinu kao otimačinu zemlje u imperijalnom stilu, što pokazuje da je postsovjetska Rusija jedna od najvećih prijetnji globalnoj stabilnosti, uz Kinu.

Patrušev, jedan od najutjecajnijih ‘jastrebova‘ u Kremlju, opisao je NATO kao instrument Sjedinjenih Država, za koje je rekao da žele da konačno unište Rusiju i otmu njene ogromne prirodne resurse.

- Zapad je raspad Sovjetskog Saveza smatrao samo jednom od faza konfrontacije s Rusijom - kazao je Patrušev.

- Slabljenje naše zemlje kao ekonomskog i političkog konkurenta, te njeno naknadno uklanjanje s političke karte svijeta raspačavanjem, dugoročni su strateški ciljevi Washingtona, Londona i zemalja kolektivnog Zapada koji oni kontroliraju - kazao je.

NATO, osnovan s 12 ključnih članica 1949. kako bi osigurao sigurnost Zapada protiv Sovjetskog Saveza, sada ima 32 članice, proširujući se nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. i invazije na Ukrajinu 2022. godine.

NATO je 1999. godine primio bivše države Varšavskog pakta Češku, Mađarsku i Poljsku u članstvo, a 2004. godine prihvatio je istočnoeuropske države Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Finska se pridružila 2023., a Švedska 2024. godine.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici negiraju da žele uništiti Rusiju, iako je predstavljaju kao neprijatelja, a Putina kao diktatora koji Rusiju vodi u stratešku propast.

NATO je, rekao je Patrušev, "sistematski jačao svoj vojni potencijal duž naših granica od Barentsovog mora do Crnog mora", i održavao je manevre blizu ruske teritorije, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 01:50