StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi Hrvata zarobljenog u Ukrajini žele ubiti ili poslati na doživotnu robiju

Piše desk  /  09.08.2022., 22:52h

Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima.

Samoproglašena proruska paradržava Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su sudjelovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti, izvijestile su RIA Novosti pozivajući se na ured tužitelja DNR-a. Među njima je i Hrvat V.B. kojeg su Rusi zarobili, prenosi Index.hr.

"Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predan sudu", priopćila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

"Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima.

Počinili su radnje usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti i promjenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck. Britanac A.H. optužen je za plaćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutiranju plaćenika za oružane sukobe", naveo je DNR.

Služba za tisak glavnog tužitelja DNR-a priopćila je da za navedene zločine zakon predviđa kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu.

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

U lipnju je sud DNR-a osudio na smrt 48-godišnjeg Britanca Seana Pinnera i 28-godišnjeg Britanca Aidena Aslina, kao i marokanskog državljanina, 21-godišnjeg Brahima Saadouna.

Proglašeni su krivima za plaćeništvo, nasilno preuzimanje vlasti, počinjenje kaznenog djela od strane skupine osoba te obučavanje za provođenje terorističkih aktivnosti.

Pučka pravobraniteljica DNR-a Daria Morozova izjavila je 15. srpnja da je britanski državljanin Paul Ury, optužen za plaćeništvo, umro u zatočeništvu 10. srpnja. Prema njezinim riječima, umro je od kronične bolesti i stresa. Prema Morozovoj, Paul Uri je primio liječničku pomoć unatoč težini navodnog zločina.

BBC je ranije izvijestio o Johnu Hardingu, britanskom medicinaru koji je bio bolničar u pukovniji Azov od 2018., a kojeg je zarobila ruska vojska.

Dnevnik.ba

28. rujan 2022 09:04