StoryEditor

Rusi Crnogorcima: “Mogli smo surađivati, ali ste se okrenuli Zapadu”

Piše D  /  10.08.2019., 05:08h

“Rusija i Crna Gora imaju bogatu povijest bilateralnih odnosa i značajan potencijal za interakciju, ali da se te mogućnosti ne koriste.”

“Praksa pokazuje da pokušajem formiranja vlastitog nacionalnog identiteta, isključivo na osnovu poricanja povijesnog iskustva, prekida veza sa susjedima i nada u svijetlu euroatlantsku budućnost i vode samo do povećanja konfrontacije u regiji, koja je, i bez toga, opterećena brojnim izazovima”, navodi se u odgovoru ruskog Ministarstva.

Iz ruskog Ministarstva su istaknuli da se nadaju da će biti stvoreni uvjeti za povratak razvoja rusko-crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim osnovama.

Podgoričke “Vijesti” podsjećaju da su dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni nakon zaokreta crnogorske vlasti ka zapadu i odluke da državu vodi ka članstvu u NATO, kao i odluke da se u potpunosti pridruže sankcijama EU protiv Rusije.

Najveći izazovi između dvije zemlje nastupili su nakon uhićenja optuženih za pokušaj nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori na izborima u listopadu, 2016. godine.

Prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužiteljstva, prvobitni organizatori “državnog udara” su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Aleksandar Popov, kojima se sudilo pred Višim sudom u Podgorici.

Viši sud je 9. svibnja, između ostalih, osudio Popova na 12, a Šišmakova na 15 godina zatvora zbog kaznenog djela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Nakon presude, iz Odjeljenja za informiranje i medije ruskog Ministarstva inozemnih poslova je priopćeno da presuda Višeg suda u Podgorici “ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sustava pravde i njegovu podložnost manipulacijama izvana”, te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj točki u njihovoj povijesti.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 05:00