StoryEditor

RUŠENJE INSTITUCIJA Zvizdić službeno vodi i izvršnu i zakonodavnu vlast

Piše D  /  05.09.2019., 02:09h

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić, koji je ujedno i predsjedatelj Vijeća ministara, sazvao je 8. sjednicu Kolegija ovog doma. 

Sjednica će biti održana u utorak, 10. rujna 2019. godine, u podne. 

Zvizdić je 6. kolovoza preuzeo od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH pa tako rukovodi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na državnoj razini.

Analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić ranije je izjavio kako ovo narušava ustavni princip. 

‘‘Neprihvatljivo je da budete na čelu izvršne i zakonodavne vlasti. Točka. Nema se tu više što pričati. Ne znam da je igdje u svijetu bio takav slučaj, ali očito u BiH sve može. Ustav se ne poštuje, zakon također, kao ni odluke Ustavnog suda i što tu više ima pričati‘‘, rekao je Šehić. 

Zakon pak kaže kako ‘‘jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost‘‘, ali da je nespojivo istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, ‘‘osim u razdoblju dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovitim izborima u istom izbornom ciklusu‘‘. 

Kolegij tog doma je posljednji put zasjedao prije dva mjeseca. 

U tom razdoblju nije bilo ni sjednica Zastupničkog doma, iako su pred zastupnicima i izaslanicima brojne obveze, a jedna od stvari koja čeka je i usvajanje ovogodišnjeg proračuna dokumenta kojeg je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva financija i trezora podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH prošle godine. 

Državne institucije stoga su na trećoj tromjesečnoj odluci o privremenom financiranju te bi sada članovi Kolegija trebali razmatrati proračun koji im je uputilo Predsjedništvo BiH zadnjeg dana srpnja i uz Mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora od 27. kolovoza. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:11