StoryEditor
dompes

Ručak za Ukrajince u Mostaru: Građani pokazali solidarnost i razumijevanje

Piše desk  /  11.04.2022., 22:18h
U studentskom centru Dompes u Mostaru organiziran je humanitarni ručak za Ukrajinu. Građani su ostavljali dobrovoljni prilog, a prikupljeni novac žrtvama ruske agresije bit će upućen preko franjevaca. Mostarci su, tako, ponovo pokazali empatiju i solidarnost prema narodu u Ukrajini.

Studenti, građani, političari, vjerski službenici, obrokom u javnoj kuhinji Dompesa dali su svoj doprinos za pomoć ukrajinskom narodu. Zadovoljni što im se pružila prilika da pomognu, kažu, potrebno je više sličnih humanitarnih akcija.

“Mi svi suosjećamo sa zemljom Ukrajinom i situacijom koja u njoj vlada. Želimo na neki način pomoći koliko je našoj moći i moći naših dobrotvora koji pristupaju ovom humanitarnom ručku”, kazao je Josip Pavlović, prenosi N1.

“Ovo je super, nemam riječi da kažem”, dodaje Ivan Rajić.

U ponudi se našao bogat meni koji nije imao cijenu – građani su ručak plaćali onoliko koliko su željeli.

“Danas smo pripremili rižu s povrćem, začinjene makarone, gulaš, grah, kobasice, suho meso i salatu kao prilog”, naveo je Franjo Vasilj iz Dompesa.

Nakon ručka građani svoj dobrovoljni prilog ostavljaju u jednu od kutija koja je za to namijenjena, a sva prikupljena sredstva slat će se putem zajedničkog računa Franjevačkog reda.

S obzirom na to da je Franjevački red iz preko 100 država već pomogao Ukrajini, kao i hercegovačka Franjevačka provincija, stoga su i voditelji Dompesa došli na ideju da organiziraju humanitarni ručak. Bio je to, kažu logičan, slijed s obzirom na to da u sklopu studentskog centra djeluje javna kuhinja, pa je to bio, kako dodaju, pravi način da pokrenu akciju.

“Želimo i mi na ovaj način kao Dompes, projekt koji je u izgradnji da sudjelujemo, pomagali smo dosad ovakve projekte, ali sad smo željeli na ovaj način iskazati svoju empatiju solidarnost prema Ukrajincima”, naveo je fra Iko Skoko iz Dompesa.

Humanitarnom ručku odazvao se Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine. Podsjeća na neriješen status izbjeglica iz Ukrajine koji u našoj zemlji borave kao turisti. Inicijativa za promjenu postoji, no konkretnih koraka još nema. Čeka se sjednica Vijeća ministara.

“Pokrenuli smo na Vijeću ministara proceduru da se riješi izbjeglički status u BiH, evo nažalost sjednice se rijetko održavaju i nije još došlo na dnevni red, očekujem da će se to vrlo brzo desiti kako bi ljudi koji se trenutno nalaze u BiH riješili svoj status”, pojasnio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Jedina želja ukrajinskih izbjeglica je da se vrate svom domu, a sve je izvjesnije da svoj povratak više neće moći čekati u BiH. Mnogi su iz Međugorja već otišli.

“Ovdje možemo biti samo mjesec dana, mi smo tu već mjesec, ne znamo što ćemo dalje. Čekat ćemo da vidimo hoće li se nešto riješiti. Željeli bismo da rat prestane pa da se vratimo kući”, dodala je Natalia.

I dok čekaju na povratak svojim domovima, ali i na bh. vlasti da im riješe izbjeglički status, građani širom BiH različitim humanitarnim akcijama pokazuju solidarnost, razumijevanje i želju da pomognu, kako izbjeglicama, tako i onima koji su ostali u Ukrajini.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 16:06