StoryEditor
narodna skupština

RS žurnim koracima vraća nadležnosti, usvojen Nacrt zakona o VSTV-u

Piše desk  /  10.02.2022., 16:29h
Nacrtom zakona o VSTV-u, usvojenom na prijedlog narodnih zastupnika, predviđeno je osnivanje VSTS-a R. Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlasti, uvjeti i mandat za vršenje sudske i tužiteljske dužnosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dopuni Zakona o tržištu vrijednosnih papira, Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, Zakon o izmjeni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, Zakon o fiskalizaciji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, prenosi RTRS.

Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu uređuju se uvjeti, način i postupak pod kojim se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičke osobe i poseban porez na uvećanje imovine, a za koju fizička osoba ne može da dokaže način stjecanja, kao i organi nadležni za provođenje ovog zakona.

Cilj ovog zakona, usvojenog na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a, jeste da se osigura efikasniji sistem borbe protiv korupcije, sive ekonomije i izgradnja institucija, ali i da se kroz pravni sistem kontroliraju prihodi i tako preventivno djeluje i spriječe moguće zloupotrebe.

Ovim poreznim zakonom je predviđeno da se, ukoliko osobe ne mogu dokazati način stjecanja imovine, ta imovina oporezuje po stopi od 75 posto nakon čega se obvezno upoznaje i tužiteljstvo koje bi moglo utvrditi je li iza takve imovine možda stajalo određeno kazneno djelo.

Narodna skupština je usvojila i dva nacrta zakona - Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Republike Srpske koji je upućen u javnu raspravu koja će se provesti u roku od 60 dana i Nacrt zakona o audio-vizualnim djelatnostima, koji je upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 30 dana.

Nacrtom zakona o VSTV-u, usvojenom na prijedlog narodnih zastupnika, predviđeno je osnivanje VSTV-a Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlasti, uvjeti i mandat za vršenje sudske i tužiteljske dužnosti.

Nadležnosti VSTV-a Srpske uključuju, između ostalog, imenovanje i provođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudaca, sudaca Ustavnog suda Republike Srpske, te obuhvaćaju javne tužitelje u Srpskoj i njihove zamjenike.

Propisano je da je Vijeće samostalan i nezavisan organ u R. Srpskoj, koji se sastoji od Sudskog i Tužiteljskog odjeljenja, a imat će 11 članova i svojstvo pravne osobe. Financirat će se iz proračuna R. Srpske i ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrano, efikasno i profesionalno pravosuđe.

Sastav Vijeća, u pravilu, odražavat će sastav naroda BiH i spolnu zastupljenost u BiH.

Od ukupno 64 prisutna zastupnika za ovaj nacrt zakona glasala su 63, a njegovo usvajanje podržalo je 45 zastupnika, protiv su bila dva, dok je uzdržano bilo 16 zastupnika.

Narodna skupština usvojila je danas i Odluku o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje.

Dvadeseta redovita sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 22. veljače, u 10.00 sati, a na dnevnom redu nalazi se još sedam točaka.

Pred zastupnicima će biti Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje, Prijedlog proračuna Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu, Izvještaj o poslovanju Investicijske-razvojne banke Republike Srpske a.d. Banjaluka i fondova za 2020. godinu s izvještajem nezavisnog vanjskog revizora, Izvještaj o radu Pravobraniteljstva Republike Srpske za 2020. godinu, te Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini;

Preostale dvije tačke su Davanje suglasnosti na Pravilnik o platama u Instituciji ombudsmana za djecu i Izbor i imenovanja.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 07:17