StoryEditor

Rojs: Neki generali bojkotiraju Milanovića. Šef Zbora: Nema bojkota, Rojs se zatrčao

Piše D  /  03.08.2021., 06:08h

Ljubi Ćesić Rojs, umirovljeni general, na N1 televiziji danas je izjavio da neki njegovi ratni kolege bojkotiraju prijem koji predsjednik Milanović organizira na Kninskoj tvrđavi.

"Dobar dio mojih kolega, generala, bojkotira predsjednika, da ne dođe gore. Ne znam u čemu je problem, jesu li to neke igre. Ako vi javljate da nećete doći četvrtog navečer, nego petog ujutro… Četvrtog navečer hrvatski generali dobivaju najveće odlikovanje. Kruljac, Peternel, Kapular i Miličević. Da ne dođem zbog njih, ja bih se sramio, ne bih došao ni petoga", rekao je.

Šef Generalskog zbora: Rojs se malo zatrčao

Ubrzo se javio šef Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac te za istu televiziju kazao da nema riječi o bojkotu primanja generala kod predsjednika Zorana Milanovića na Kninskoj tvrđavi u srijedu navečer.

"Ja mogu reći, kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, da mi o tome niti smo raspravljali niti postoji kakva ideja za to. Nema razloga da bismo bojkotirali. On je vrhovni zapovjednik. Legitimno i legalno izabran na tu funkciju i mi to poštujemo kao hrvatski generali", rekao je.

"Ima nekih problema oko nekih počasnih činova"

Kaže da misli da se general Rojs malo zatrčao.

"Ima nekih problema oko nekih počasnih činova koji su odgođeni, pa je, jasno revoltiran time, rekao da se neki generali neće odazvati", tvrdi Miljavac.

Kaže da on u srijedu također dolazi na prijem generala.

Na pitanje je li to i prvotno bio plan odgovara:

"Imam nekih obaveza, pa sam pokušao to malo promijeniti da bih išao možda dan kasnije, međutim kolege generali koji su dobili visoka odličja, s obzirom na to da sam im ja bio i načelnik Stožera i ministar obrane, za to vrijeme su oni i zaslužili ta odličja i oni su željeli da budem s njima, pa sam onda odlučio da idem.

Inače nije bilo nikakvih posebnih pritisaka da idem. Idem svake godine, pa sam mislio da ne moram možda baš i ove. Svake godine vam je to tako. Puno ljudi se prijavi dva mjeseca unaprije,d pa vam je onda tu problem sa smještajem, sa spavanjem prije svega. Za visoke časnike se uvijek nađe neko rješenje."

O organizaciji

Kako kaže, smještaj organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja, dijelom MORH, a nešto se i organizira individualno.

"Mislim da bi ipak trebalo napraviti neki protokol, neki pravilnik po kojem bi se svake godine išlo jednako", zaključuje Miljavac u izjavi za N1.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:04