StoryEditor
biznis i politika

Rimac prekida posao s Kinezima s kojima je trebao graditi tvornicu. Uplela se Amerika

Piše hina  /  27.02.2024., 15:51h

Rimac Automobili odlučili su raskinuti suradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Groupom ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u pokrajini Xingjang.

Prošlog kolovoza SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata, u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminira praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo domovinske sigurnosti.

Peking je odbacio optužbe. Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 milijuna eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158.2 milijuna dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet milijuna eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.  

Krajem prošlog tjedna Rimac grupa objavila je u izjavi za njemački poslovni tjednik Wirtshaftswoche da je "primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača".

"Camel prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja", istaknuli su u Rimac grupi dodavši da zajednički projekt nije operativno aktivan od 2022. i da je "trenutno u postupku gašenja", citira njemački list. 

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters. Sredinom veljače tisuće automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 15:40