StoryEditor
UNICEF

Riječ ‘nada‘ pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Piše fena  /  06.04.2024., 19:53h

James Elder, glasnogovornik Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), izrazio je duboku zabrinutost teškom situacijom s kojom se suočava više od 600.000 djece u Rafahu, u južnoj Gazi, koja se bore s glađu i strahom u jeku prijetnje izraelskog napada.

U video snimku objavljenom na društvenoj mreži X, Elder je rasvijetlio tešku situaciju djece koja nastoje da prežive u Rafahu u jeku izraelskih napada, nakon priliva 1,5 milijuna ljudi u tu regiju kao rezultat trenutne izraelske ofenzive.

Elder je podsjetio na djecu i obitelji koje bježe od izraelskih napada da im je rečeno da krenu u Rafah gdje će biti na sigurnom. Međutim, i pored tih uvjeravanja, brutalni napadi su nastavljeni.

- Rafah je grad djece. Ima 600.000 dječaka i djevojčica, a ipak su pod prijetnjom vojnog napada, zarobljeni u njemu, bez sigurnog mjesta za odlazak - izjavio je Elder.

On je istakao svakodnevnu borbu roditelja koji pokušavaju uliti nadu svojoj djeci usprkos strahu i gladi, naglašavajući da je riječ "nada" u opasnosti da bude izbrisana iz rječnika u Gazi.

Pozvao je sve koji suosjećaju s bolom i strahom roditelja prema svojoj djeci i onima koji vjeruju u djetinjstvo da stanu na kraj toj patnji u Rafahu.

Sudeći po Palestinskom centralnom zavodu za statistiku, izraelske okupacijske snage ubiju u prosjeku četvero djece svakog sata u pojasu Gaze. Osim toga, 43.349 djece živi bez jednog ili oba roditelja zbog kontinuirane izraelske agresije na pojas Gaze od 7. listopada prošle godine, prenosi palestinska službena novinska agencija WAFA.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 11:21