StoryEditor

Republika Srpska potrošila najmanje 30 milijuna maraka na lobiranje u SAD-u

Piše D  /  16.05.2019., 11:05h

Količinu utroška te velike sume novca vlasti RS-a su, u skladu s tridesetak sklopljenih ugovora dostupnih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, pravdali zainteresiranošću da se dođe do investitora koji bi ulagali u manja tržišta i tržišta u nastajanju, uglavnom preko srpske dijaspore u zapadnim zemljama. 

Politički ciljevi lobiranja bili su da se održavaju veze i organiziraju sastanci s američkim kongresmenima i promoviraju predstavnici vlasti u RS-u kao pobornici američke politike. Lobisti su, također, savjetovali i predstavljali RS u odnosima s OHR-om, PIC-om, OSCE-om, UN-om, Europskom unijom, Vijećem Europe i drugim međunarodnim institucijama.

Voice of America je 2017. objavio da je Vlada RS potrošila blizu 30 milijuna dolara iz budžeta tog entiteta na niz aktivnosti, od lobiranja, stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih službenika, do konkretnijih ciljeva kao što je kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Ureda visokog predstavnika.

Budući da je Voice of America 2017. godine javio da je do tada potrošeno blizu 30 milijuna dolara (blizu 50,4 milijuna KM) na niz aktivnosti, uključujući i lobiranje, vrlo je vjerojatno da je ta cifra u međuvremenu postala još veća. Klix.ba je izračunao troškove lobiranja iz dostupnih tridesetak ugovora objavljenih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Trenutno su, kako smo to ranije naveli, aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske: lobističke firme Myrmidon Group, LLC i McGinnis Lochridge, i Ured RS-a u Washingtonu (Office for Cooperation, Trade and Investment) na čijem čelu je Obrad Kesić. Samo na njih je do sada potrošeno blizu 8,5 milijuna KM.

U proteklo vrijeme su, u sklopu firme Myrmidon Group, LLC, za lobiranje RS-a bili angažirani Adrian Karatnycky i George Sarcevich, koji, navodi se u ugovoru, imaju snažne veze sa srpskom dijasporom u SAD-u. U ugovoru iz 2015. se navodi da će Sarcevich, koji je ranije radio kao posebni savjetnik Ministarstva financija Srbije, "služiti kao konzultant za pitanja tržišta kapitala i sve druge aktivnosti dijaspore".

RS se, sudeći prema ugovorima, umnogome naslanja na politiku i ekonomiju Srbije, a u gotovo svim ugovorima su RS i BiH naznačeni kao odvojeni subjekti.

Republika Srpska je iz budžeta najviše novca isplatila lobističkoj firmi Picard Kentz & Rowe, koju je angažirala od 2013. do 2019. godine. Ukupno je samo toj firmi isplaćeno više od 12 milijuna KM, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 12:52