StoryEditor
vandalski i kukavički čin

Reakcija Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat: Ovo nije samo vandalski čin uništavanja tuđe stvari, ovo je puno više od toga, ovo je udar na suživot uz demonstraciju divljaštva

Piše desk  /  01.06.2022., 16:56h

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog Sabora najoštrije osuđuje vandalski i kukavički čin kojim je pod okriljem noći skinuta zastava hrvatskog naroda sa spomenika poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane na katoličkom groblju u Jelahu, a koja je tu postavljena prije par dana, točnije 27.05.2022. godine, kao i uništavanje vijenaca koji su položeni u povodu obilježavanje 30. obljetnice brigade Kralj Tvrtko HVO-a u Sarajevu.

Pripadnici 110. brigade HVO-a Usora prvi su stali u obranu kako Usore, tako i cijelog Tešanjskog kraja, i postavljanje ovog spomenika bio je samo mali znak pažnje prema žrtvi hrvatskih branitelja, koji su svojom nesebičnom žrtvom i herojskom borbom obranili Usoru i Tešanjski kraj, a uništavanjem hrvatske zastave kao dijela spomenika, ponovo je pokazano nepoštivanje i obezvrjeđivanje hrvatskih žrtava u proteklom Domovinskom ratu.

Ovo nije samo vandalski čin uništavanja tuđe stvari kako to propisuje Kazneni zakon FBiH, ovo je puno više od toga, ovo je udar na suživot uz demonstraciju divljaštva, netolerancije i izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti i nepoštivanje drugog i drugačijeg, i u konačnici, zastrašivanje hrvatskog naroda uz poruku da više nije poželjan, ne samo u Jelahu, Tešnju, Maglaju, Bihaću, Sarajevu, već i u drugim mjestima Bosne i Hercegovine gdje je većinski bošnjački narod. Ovo nije izolirani slučaj, jer se ranije isto dešavalo sa skidanjem i uništavanjem zastave hrvatskog naroda u Fojnici kod Maglaja, Selištu kod Žepča i u crkvenom dvorištu u Varešu. Kod ranijih sličnih slučajeva, tužitelji u Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko dobojske županije su odbacili prijavu i donijeli Rješenje o neprovođenju istrage, konkretno tužitelj Adina Karadža, a poslije nje na Žalbu i Glavni tužitelj Vesna Kaknjo, jer „nisu našli obilježje kaznenog djela“. Ako ne zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, o čemu se ovdje očito radi, iste nisu našle za shodno pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti za uništavanje tuđe stvari, jer je i jedno i drugo kao kazneno djelo prepoznato u Kaznenom zakonu Federacije BiH.

Za preko 100 poginulih hrvatskih sinova i kćeri hrvatskog naroda brigade HVO-a Kralj Tvrtko koji su prvi stali u obranu Sarajeva nisu dovoljni znaka pažnje i poštovanja tolike žrtve, već se uništavanjem svježe postavljenih vijenaca kao čina dužnog pijeteta svakoj žrtvi, i Hrvatima Sarajeva šalje ista poruka, da nisu poželjni i da za Hrvate nema više mjesta u Sarajevu.

Nedopustivo je skrnaviti dignitet i žrtvu hrvatskih branitelja, jer su oni položili svoj život u obrani suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i samim time se trebaju smatrati povijesno značajnim osobama, jer su njihovi životi ugrađeni u temelje zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na hrvatske heroje i sve one koji su najzaslužniji za obranu i stvaranje samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine, na one koji su u tom povijesnom vremenu svoju zemlju i svoj narod stavili ispred vlastitih interesa, pa i vlastitih života, je iskazivanje nepoštovanja vlastite zemlje i njezinog identiteta. Zbog svega ovoga, ova dva čina zaslužuju punu pozornost javnosti i reakciju pravne države i njezinih institucija u pronalasku i kažnjavanju počinitelja ovih kaznenih djela.

Postavljamo pitanje svima u Bosni i Hercegovini, je li to dopušteno samo zato što se radi o hrvatskom narodu i njegovim obilježjima i svetinjama, i hoće li se i u ovom slučaju u Jelahu i Sarajevu ponoviti isti scenarij i postupanje nadležnih tužiteljstava, jer eto kao i ranije i ovaj put nisu našli elemenata kaznenog djela.

Zabrinjavajuća je i potpuna šutnja predstavnika međunarodne zajednice na zastrašivanje hrvatskog naroda i uništavanje njegovih simbola i svetinja, pa postavljamo pitanje Visokom predstavniku u BiH gosp. Cristijanu Scmidt, Voditelju izaslanstva EU u BiH gosp. Johannu Sattler, Veleposlaniku SAD-a u BiH gosp. Michaelu J. Murphy, Veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva u BiH gosp. Matthewu Field, ali i svim drugim predstavnicima međunarodne zajednice, zar je moguće da se ni u jednom od ovih slučajeva niste našli za shodno obratiti javnosti, najoštrije osuditi slučajeve izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti i nepoštivanje drugog i drugačijeg, u ovom slučaju najmalobrojnijeg hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Kakva bi bila reakcija pravne države iz koje Vi dolazite, na ovakve slučajeve izazivanja kaznenih djela iz vjerske i nacionalne pobude???

Znači li Vaša šutnja odobravanje ovih slučajeva urušavanja suživota i tolerancije i zastrašivanja hrvatskog naroda i slažete li se i Vi s onima koji nama kao Hrvatima šalju poruku da za nas nema mjesta u Bosni i Hercegovini.

Preživio je hrvatski narod mnoga poniženja, zulume i nepravde kroz povijest, pa će preživjeti i ove kojima je sve više izložen, bez ikakve prave reakcije nadležnih pravosudnih tijela, političkih predstavnika bošnjačkog naroda, a evo i Vas iz Međunarodne zajednice. Oni koji ovakve stvari čine hrvatskom narodu, a jednako i oni koji na njih ostaju nijemi bez bilo kakve osuđujuće reakcije, ne žele dobro ne samo hrvatskom narodu, veće ne žele dobro ni Bosni i Hercegovini, jer bez hrvatskog naroda neće biti ni Bosne i Hercegovine, barem onakve kakva ona danas jeste. Hrvatski branitelji i hrvatski narod krenuo je goloruk u obranu kako svoje Domovine Bosne i Hercegovine, svojih obitelji i svojih svetinja, i nije se dao zastrašiti u Domovinskom ratu, pa se neće dati zastrašiti ni danas. Zato poruka našem hrvatskom narodu u BiH, jedinio se punim zajedništvom hrvatskog naroda možemo oduprijeti svim novim uvredama, poniženjima i iskušenjima koje pred nas stavljaju naši dojučerašnji partneri u obrani Bosne i Hercegovine, pripadnici bošnjačkog naroda. Ovo je očito vrijeme opstanka hrvatskog naroda u BiH, zato zatomimo sve naše političke razlike i neka važi ona, „Za hrvatski narod sve, hrvatski narod ni za šta“, jer ako budemo zajedno, nema tog neprijatelja koji će nas kao konstitutivni i jednakopravni narod moći ukloniti iz Bosne i Hercegovine, ma koliko god se trudili da nas zastraše i pošalju nam poruke da ovdje više nismo poželjni.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:41