Lideri najvećih ”probošnjačkih” stranaka SDA i SDP-a Bakir Izetbegović i Nermin NIkšićARHIVA -
StoryEditor
nakon najava

REAKCIJA IZ NAŠE STRANKE NA PONOVNO ZBLIŽAVANJE SDP-A I SDA Fascinantna je višedesetljetna potreba ljevice u BiH da uvijek pruži ruku spasa desnici

Piše desk  /  16.11.2021., 23:16h
Posljednja reakcija jednog od potpredsjednika Naše stranke Mirsada Čamdžića potvrđuje da odnosi ove stranke sa SDP-om nisu idilični, a kakvim se često predstavljaju. Pojedini smatraju da se SDP i SDA ponovo zbližavaju.

Čamdžić, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, je komentirao današnju izjavu jednog od potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića za Klix.ba. Mijatović je najavio da će stranka čiji je član, kako je rekao, ubrzo potpisati dokument sa SDA i DF-om o reformi Izbornog zakona, jer se predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ne smije ostaviti samim u pregovorima s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Dužnosnik Naše stranke je poručio da SDP, koji je njihov i koalicijski partner NiP-a, time najavljuje doprinos "torovskoj politici".

"Fascinantna je višedesetljetna potreba ljevice u Bosni i Hercegovini da uvijek pruži ruku spasa desnici kada zatreba. I to sve u trenutku kada je građanska opcija potrebnija nego ikada. SDP pompezno najavljuje svoj doprinos torovskoj politici", zaključio je Čamdžić.

Špekulacije o zbližavanju SDP-a i SDA pojavile su se nakon što se Mijatović sredinom prošlog mjeseca u Banjoj Luci susreo s Izetbegovićem. 

Mijatović s pojedinim dužnosnicima SDA i drugih "probosanskih" stranaka posjećuje dijasporu tražeći njenu podršku na predstojećim Općim izborima.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prošlog tjedna u Parlamentu Bosne i Hercegovine inicirao sastanak "probosanskih" opozicionih stranaka, a na kojem se razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona.

SDP je nakon posljednjih Općih izbora iz 2018. odbio koalirati u vlasti sa SDA i DF-om te su iz ove stranke poručivali da neće surađivati sa SDA zbog loših iskustava koaliranja od 2010. do 2014.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 06:35