StoryEditor
podsjetnik

RAK BiH: Korištenje maloljetnika u izbornoj kampanji je zabranjeno

Piše desk  /  17.09.2022., 09:23h

"Agencija ovim putem podsjeća nositelje dozvola koji su u obvezi pratiti aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno.‘‘

U aktualnoj izbornoj kampanji za Opće izbore 2022. godine, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) zaprimila je brojne upite nositelja dozvola koji se odnose na korištenje maloljetnika u promotivnim spotovima političkih subjekata u svrhu političke promocije.

"Agencija ovim putem podsjeća nositelje dozvola koji su u obvezi pratiti aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno.''

Naime, članom 20. (Sudjelovanje maloljetnika u sadržajima pružatelja medijskih usluga), stav (6), Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, zabranjeno je korištenje maloljetnika u političke svrhe, dok je članom 8. stav (7) točka e) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora dano pravo elektronskim medijima da odbiju objavu plaćenog političkog oglašavanja, između ostalog, i ako oglašavanje uključuje zloupotrebu djece u političke svrhe u skladu s međunarodnim standardima.

Agencija poziva sve sudionike izbornog procesa, u prvom redu korisnike dozvola Agencije, na odgovoran pristup u primjeni i poštivanju izbornih pravila, s posebnim akcentom na prava i zaštitu maloljetnika", navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 15:03