StoryEditor
predsjednik irana

Raisi najavio osvetu za ubojstvo Sayyada Khodaia: Ruka ‘‘velike arogancije‘‘ može se vidjeti iza ovog zločina

Piše fena  /  23.05.2022., 11:42h

Iran će osvetiti ubojstvo pukovnika Revolucionarne garde koji je likvidiran u Teheranu, upozorio je predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak.

Pukovnika Sayyada Khodaia ubili su u nedjelju ispred njegovog doma napadači na motociklima. Iran je okrivio “elemente povezane s globalnom arogancijom”, kako naziva Sjedinjene Države, i njihove saveznike, među kojima je Izrael.

To je ubojstvo najviše rangiranog dužnosnika unutar Irana od ubojstva iz 2020. godine vodećeg nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

- Inzistiram na ozbiljnoj istrazi (ubojstva) sigurnosnih dužnosnika, i nemam nikakve sumnje da će žrtva ovog velikog mučenika biti osvećena – izjavio je Raisi.

- Nema nikakve sumnje da se ruka velike arogancije može vidjeti iza ovog zločina – dodao je on, ponavljajući stavove iznesene u priopćenju Revolucionare garde.

On je govorio neposredno uoči posjete Omanu, gdje se treba sastati sa sultanom Haithamom.

Iranska Revolucionarna garda – ideološko krilo iranske vojske - nazvala je Khodaija “braniteljem svetišta” - terminom koji koristi za one koji rade u ime Islamske Republike u Siriji ili Iraku.

Iran ima značajan politički utjecaj u obje zemlje, posebno u podršci sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tijekom dugog građanskog rata u toj zemlji.

Državna televizija naglasila je da je Khodai bio “poznat” u Siriji, za koju je Iran priznao da je u nju poslao “vojne savjetnike”, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 23:26