StoryEditor

Putin, Rouhani i Erdogan razgovarali o kraju rata u Siriji

Piše D  /  08.09.2018., 07:09h

Teroristi u Idlibu pripremaju insceniranje napada kemijskim oružjem kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju. Bez obzira na sve, Rusija će nastaviti borbu do istrebljenja zadnjeg terorista u Siriji – kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na trećem trilateralnom summitu Turske, Rusije i Irana u Teheranu, ističući da je 90 posto teritorija Sirije očišćeno od terorista te da će ostatak uskoro također biti očišćen, piše Večernji list.

Odlučit će Erdoğan

Na sastanku trojice predsjednika – Rouhanija, Putina i Erdoğana – raspravljalo se kako osloboditi zadnje uporište džihadista, pokrajinu Idlib, bez izazivanja humanitarne katastrofe s obzirom na to da u Idlibu na malom prostoru ima više od 3,5 milijuna Sirijaca.

Riječ je o tri zemlje koje su garancija mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani. Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

Analitičari smatraju kako je zapadna neučinkovitost ostavila SAD i njezine saveznike sa strane po pitanju sudbine Idliba, o kojoj će odlučivati Moskva, Ankara i Teheran. Trump je prije nekoliko dana kazao kako prati situaciju i poteze sirijske vlade i njezinih saveznika, Rusije i Irana te upozorio da će se suočiti s teškim posljedicama ako krenu na Idlib.

Turski predsjednik Erdoğan, koji je nedavno proglasio islamističku skupinu Hayat Tahrir Al Sham (Al-Qa’ida u Siriji) terorističkom skupinom, kazao je da Turska neće niti pod koju cijenu dozvoliti da teroristi budu na njihovoj granici jer će to zasigurno ugroziti njezinu nacionalnu sigurnost.

I dok su Iran i Rusija složne da je jedino rješavanje situacije u Idlibu vojnom akcijom, s obzirom na to da diplomacija do sada nije ništa postigla, Erdoğan se protivi vojnoj operaciji predlažući da umjerena sirijska oporba, koja se nalazi u provinciji Idlib odstrani džihadističke skupine koje se protive mirnoj reintegraciji pod pravni poredak sirijske države. 

Ni govora o predaji

Analitičari smatraju da je Erdoğanova ideja paradoksalna i neizvediva, s obzirom na to da on jako dobro zna da među 100 tisuća boraca koji se nalaze na području Idliba, njih 95 posto pripada raznim džihadističkim skupinama.

Iako troje predsjednika u Teheranu, kako tvrde iranski izvori, nisu bili složni oko vojne operacije u Idlibu, jer Erdoğan pod svaku cijenu želi spriječiti da sirijska vojska dođe na njihove granice, i Putin i Rouhani složni su da je za oslobađanje Idliba od džihadista i njihovo istrebljenje neminovna vojna operacija bez obzira na posljedice.

Unatoč opetovanim prijetnjama SAD-a, Francuske i Velike Britanije, po svemu sudeći, samo je pitanje trenutka početka vojne ofenzive na Idlib.

Ključni događaji osmogodišnje tragedije u Siriji:

Građanski rat (15.3.2011.) u Siriji počeo je u proljeće 2011. između pobunjenika na jednoj strani i režima Bashara al-Assada na drugoj strani, a izbio je nakon serija prosvjeda nadahnutim “Arapskim proljećem” koji su, potaknuti vanjskim impulsima, doveli do smjene vlasti u Tunisu, Egiptu i Libiji.

Pala Palmira (20.5.2015.) S jedne strane su Assad, Iran i Hezbollah, s druge pobunjenici i džihadističke skupine – Islamska država, Al-Qa’ida koje podržava S. Arabija. ISIL osvaja povijesni grad Palmiru.

Rusija ulazi u rat (rujan 2015.) Džihadisti ISIL-a osvojili su pola Sirije, pobunjenici su također u ofenzivi – Assad kontrolira manje od trećine države i poziva Rusiju u pomoć koja u Siriji već desetljećima ima dvije vojne baze. Putin naređuje bombardiranja džihadista i stanje na fronti stubokom se mijenja. Z

Oslobođena Raka (16.10.2017.) Nakon Kobanea, i Palmire gdje su kurdske i režimske snage potisnule ISIL, oslobođena je i utvrda pobunjenika Alep. Tada su sve snage usmjerene ka glavnom gradu Islamske države Raki, koja je oslobođena 16. listopada 2017. Assadu je preostao jedino Idlib.

Dnevnik.ba
 

28. travanj 2024 19:53