StoryEditor

Putin otkrio detalje o mega podmornici toliko snažnoj da može uništiti cijeli grad

Piše D  /  21.04.2019., 07:04h

Gigantska ruska podmornica Belgorod koja ima zapanjujuću dujinu od čak 184 metra, trebala bi biti premještena iz tajne radione po završetku radova. 

Belgorod ima istisninu od 14.700 tona i dvostruko je veće plovilo od podmornica u britanskoj mornarici, a naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja umjetna inteligencija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama.

Belgorod je izgrađen u tajnom brodogradilištu u gradu Severodvinsku, koji je na krajnjem sjeveroistoku Rusije, a strancima je ulaz zabranjen, prenosi The Sun.  Podmornica je također opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih letjelica.

Priča se da bi ovakva podmornica mogla sabotirati opto-optičke komunikacijske kabele i naftnu infrastrukturu u Sjevernom moru.

U siječnju, Fox News je izvijestio da bivši viši savjetnik predsjednika Trumpa Christian Whiton priznaje da postoji "stvarna zabrinutost" glede plana. Prototip podmornice koju već nazivaju "strojem za sudnji dan" s probnom vožnjom započeo je na Božić, izvijestila je tiskovna agencija Tass.

- U morskom području zaštićenom od sredstava za izviđanje potencijalnih neprijatelja, u tijeku su podvodni pokusi nuklearne propulzije Jedinice Posejdona - navodi izvor obrane.

Navodno se radi o minijaturnom nuklearnom reaktoru, koji je postavljen na stražnji dio za oceanske testove, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 20:09