StoryEditor
summit G-20

Putin neće prisustvovati samitu G-20 u Indoneziji, sastaju se Biden i Xi Jinping

Piše fena  /  10.11.2022., 19:05h

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Grupe 20 ekonomskih sila u Indoneziji narednog tjedna, priopćio je dužnosnik indonezijske vlade u četvrtak, izbjegavajući eventualnu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima zbog rata u Ukrajini.

Luhut Binsar Pandjaitan, čelnik podrške za skupove G-20, izjavio je kako je Putinova odluka da ne dođe “najbolja za sviju nas”.

Američki predsjednik Joe Biden, kineski predsjednik Xi Jinping i ostali svjetski čelnici prisustvovat će dvodnevnom samitu koji počinje narednog utorka. Samit bi predstavljao prvi put da su se Biden i Putin okupili na jednom skupu od ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Indonezijski predsjednik Joko Widodo domaćin je skupa na otoku Baliju.

- Biden i Xi Jinping će raspravljati o naporima na održanju i produbljenju linija komunikacije između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine, odgovorno bavljenje konkurencijom, i zajednički rad u kome su naši interesi bliski, posebno o transnacionalnim izazovima koji utječu na međunarodnu zajednicu - navodi Bijela kuća u saopćenju, prenosi Reuters.

- Službeno smo informirani da ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G-20, i predstavljat će ga visoko rangirani dužnosnik, i to je bilo predmet rasprave s predsjednikom Joka Widoda i Putina u ranijim telefonskim razgovorima - izjavio je Pandjaitan nakon sastanka sa sigurnosnim dužnosnicima u Denpasaru, prijestolnici Balija.

- Što god se dogodilo s ruskom odlukom, ona je donesena za zajedničko dobro i najbolja je za sve nas – dodao je Pandjaitan, koji je također koordinirajući ministar za mornarička pitanja i investicije.

On je ranije kazao da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predvoditi rusku delegaciju.

Pandjaitan je kazao kako ne zna zašto je Putin odlučio ne doći, ali je dodao da je to “možda zbog toga što je predsjednik Putin zauzet obavezama u svojoj zemlji, i mi također moramo poštivati to”.

Pandjaitan je potvrdio da bi isti razlog mogao zadržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u njegovoj zemlji.

Widodo je izjavio da je ranije u ovoj godini putovao u Kijev i Moskvu u naporu da privoli dvojicu čelnika da doputuju u Bali i dogovore mir, prenosi AP.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:02