StoryEditor

Pupovac: "Ustaše u Srb ne mogu i neće"

Piše D  /  26.07.2021., 12:07h

Konferencija za medije počela je nešto iza 11.30 sati.

Saša Milošević, glavni tajnik, rekao je da su srpske organizacije godinama pod napadom, prenosi Direktno.

Spominjući Keleminca, rekao je da on organizira demonstracije na kojima se opasno prijeti.

"Naše ‘Novosti‘ palio je prije nekoliko godina. Bilo je manjih oštećivanja imovine. Baš svaki puta nose znakove i simbole koji su nezakoniti. Nikada nisu kažnjeni. Policija ako i kada postupa, tolerira i minorizira njegove postupke. Njemu se skladno pridružuju i sudovi".

Dodao je i kako su 2015. godine tužili Keleminca zbog poticanja na mržnju i nasilje. "Prva rasprava o ovom predmetu održana je 6. srpnja ove godine u Gospiću. Šest godina niti jedna rasprava nije održana. Nije bila nikakva namjera, bilo je objašnjenje...", rekao je.

Ističe kako je njihova odvjetnica na raspravu došla nešto ranije te da je čula kako sutkinja sama razgovara s okrivljenikom savjetujući ga pritom da traži "odgodu". Keleminec je, nastavlja, došao u majici na kojoj piše: "Tito je zločinac".

Riječ je potom uzeo Milorad Pupovac.

"Sazvali smo press konferenciju kako bismo javnosti rekli da je momenat da se prestane sa zastrašivanjem, uznemiravanjem mještana Srba i svih onih koji 27. dolaze na komemorativni skup. Svih onih kojima je stalo zbog stradanja pripadnika hrvatskog naroda u periodu i svih onih kojima je važno da se obilježi obljetnica ustanka protiv ustaškog režima", započeo je i nastavio:

"Ove godine, kao i ranijih godina, netko tko je prekršajno osuđivan simboličnim kaznama, kojemu je zabranjen pristup, zabranjeno zadržavanje oko spomenika, i ove godine nešto agresivnije i aktivnije zastrašuje vrijeđa sjećanje - kako na žrtve, tako i na ustanak. Pritom, ističe znamenje mržnje".

Kaže da Keleminec potiče mržnju i osjećaj straha. Ljude, nastavlja, koji u tom mjestu žive, neovlašteno snima i to pušta na Facebook stranice. 

"Kampira već četvrti dan, mokri na javnoj površini, pušta pse da okolo po selu uznemiravaju životinje i ljude. Istovremeno, sve to radi suprotno Zakonu o ugostiteljstvu", rekao je Pupovac pa citirao Zakon.

"Ustaše u Srb ne mogu i neće", rekao je.

Ustašama nema mjesta u Srbu, kaže, dodajući da žele da se to čuje. "Ustanak je bio početak u kojem su slogu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi. Trajao je do kraja rata uz povremene ofenzive Njemačke", dodao je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:11