StoryEditor

Pune ruke posla za gorske spašavatelje 

Piše D  /  30.12.2018., 01:12h

Potraga koju je Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBIH) pokrenuo za nestalim Markom Markanovićem iz mjesta Vrbica kod Žepča završena je u petak pronalaskom tijela nestalog u šumi u okolici sela. U akciji su sudjelovali timovi za potragu i spašavanje (SAR) GSS u BiH iz Žepča, Zavidovića, Srebrenika, Čitluka, Širokog Brijega, Gruda, Čapljine, Mostara, Posušja, Ljubuškog i Sarajeva sa preko 70 ljudi. Potragu je vodio Toni Matijević, pročelnik GSS Žepče.

U subotu su, na drugom kraju zemlje, pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo drugoga dana potrage pronašli Envera Pendeka, koji je nestao iz obiteljske kuće 10. prosinca, a posljednji put je viđen pet dana kasnije u Ahatovićima. 

– Nakon što smo obavili intervju s obitelji i prikupili sve informacije, krenuli smo tragovima koje smo imali. Zajedno s članovima obitelji i pripadnicima PU Novi grad, pronašli smo Envera živog i zdravog u kući njegovog prijatelja" priopćili su iz GSS-a Novi Grad Sarajevo.

I ove posljednje akcije pokazuju kako je GSS u BiH nezaobilazna i udarna snaga za potragu i spašavanje na nepristupačnim terenima, unatoč nedifiniranom statusu i zanemarivanju od strane državnih institucija. Podsjećamo kako GSS u BiH okuplja preko 400 volontera spašavatelja, iznimno obučenih i spremnih spašavati ljudske živote po svim uvjetima i na nepristupačnim terenima gdje druge službe to ne mogu. Svi pripadnici GSSu BiH za sve aktivnosti koje rade ne primaju nikakve naknade.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:54