StoryEditor
politički forum u sarajevu

Prvo proračun, pa onda novac iz EU

Piše fena  /  03.06.2024., 19:39h

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem trećem Političkom forumu na visokom nivou o europskim integracijama BiH u Sarajevu da je iskazana neupitna opredijeljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH kad je u pitanju europski put i rad na preostalim reformama.

Nakon foruma kojim su kopredsjedavali Krišto i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjedateljica Vijeća ministara BiH istaknula je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na neki način i ograničena i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.

Dodala je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone ali su došli u jednu situaciju koja je izazvana od strane OHR-a nametanjem Izbornog zakona BiH koji je na neki način doveo u pitanje funkcioniranje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije.

- Želim reći kako je naše opredjeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme, te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja - istakla je Krišto.

Navela je da moraju jasno pokazati da su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma da donose odluke koje je EU stavila pred njih.

Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Europske komisije dobili prijedlog sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 1,8 milijardi eura, te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.

Pojasnila je da je za to nužno donošenje Zakona o proračunu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.

Krišto je izrazila zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor uz napominjanje da su svjesni da postoje određeni izazovi ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine možemo i trebamo se kretati naprijed.

- Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bi učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem - poručila je Krišto.

Na forumu su sudjelovali zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 20:31