StoryEditor
priopćenje

Prvi u Bošnjaka u Bruxellesu se neće sastati s predstavnicima druga dva konstitutivna naroda

Piše fena  /  01.07.2022., 21:06h

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv europskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će narednog tjedna održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

- Kao što sam naglasio u svom prvom pismu, format zajedničkog sastanka, na kojem bi u ime Bosne i Hercegovine prisustvovali predstavnici konstitutivnih naroda, umjesto predstavnika državnih institucija, za mene nije prihvatljiv i drago mi je što ste odustali od takvog formata – navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Izetbegović je predložio da se nastavak razgovora na temu ubrzanog usvajanja zakona neophodnih za dodjeljivanje Bosni i Hercegovini kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji nastavi sastankom sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Smatram da bi sastanak u takvom formatu mogao rezultirati konkretnijim rezultatima u ispunjavanju ključnih kriterija neophodnih za stjecanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine – zaključuje se u pismu.

Sastanci sa europskim komesarom za susjedstvo i proširenje organiziraju se u svrhu dobivanja „zelenog svjetla“ Europske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:28