StoryEditor
ima 21 godinu

Prvi Rus optužen za ratni zločin u Ukrajini, ubio čovjeka na biciklu

Piše desk  /  12.05.2022., 09:01h
Vadim Šišimarin (21) prvi je ruski vojnik koji će se naći na optuženičkoj klupi zbog počinjenog ratnog zločina u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko državno tužiteljstvo.

Šišimarin, koji je bio zapovjednik jedinice 32010 četvrte tenkovske Kantemirov divizije moskovske regije, optužen je da je iz vozila ispalio nekoliko hitaca u 62-godišnjeg nenaoružanog muškarca, koji se u tom trenutku nalazio na biciklu i ubio ga. Zločin se dogodio 28. veljače u selu Čupahivka u Sumi regiji.

Prema priopćenju tužiteljstva, ruski vojnici su se dovezli u selo u ukradenom automobilu. Na putu su sreli čovjeka koji je razgovarao telefonom dok se vraćao kući. Jedan od starijih po činu naredio je da se čovjek ubije, kako ne bi dojavio ukrajinskim snagama da su u selo stigli Rusi, prenosi N1.

Optužnica tereti Šišimarina da je iz kalašnjikova ispalio nekoliko hitaca u glavu čovjeka, pucajući kroz prozor automobila.

“Šišimarin je trenutno u pritvoru. Istražitelji i tužitelji su skupili dovoljno dokaza koji potvrđuju da je prekršio zakone i običaje ratovanja, u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem. Suočava se kaznom zatvora od 10 do 15 godina ili doživotnom kaznom”, priopćila je glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:00