StoryEditor
dvostruki standardi

Prosvjednici u Švedskoj traže bojkot Izraela na Euroviziji: "Izbacili su Rusiju, a njih ne"

Piše hina  /  10.04.2024., 20:26h

Mašući palestinskim zastavama i transparentima, prosvjednici su danas u švedskom gradu Malmou pozvali na bojkot Izraela na nadolazećoj Euroviziji koja će se sljedeći mjesec održati u tom gradu.

Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja organizira izbor za pjesmu Eurovizije predstavlja taj događaj kao nepolitičan.

No često se globalna politička klima odrazi na natjecanje, koje se ove godine događa uz prosvjede i bojkote zbog razarajuće vojne operacije Izraela u Gazi, potaknute napadom Hamasa 7. listopada, utječući na razne kulturne događaje u Europi ove godine.

 

"Izbacili su Rusiju, a njih ne"

"Smatram da Izrael nipošto ne treba sudjelovati na Euroviziji i da su potpuno dvostruki standardi što su im dopustili da se natječu, a Rusiju su izbacili", rekao je knjižničar i stanovnik Malmoa Mats Rehle (43).

Prosvjednici u Malmou su među ostalim nosili transparent koji je iznad loga Eurovizije imao istaknut poziv na bojkot Izraela, dok je drugi transparent bio umrljan mrljama nalik na krv, sa škarama koje režu kabel mikrofona s izraelskom zastavom.

EBU je 2022. godine zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji nakon što je nekoliko europskih javnih televizija pozvalo da se zemlja izbaci s natjecanja zbog invazije na Ukrajinu. Unija je rekla da je suspendirala ruske televizije zbog "neprestanog kršenja članskih obveza i kršenja vrijednosti javnog servisa."

 

"Na sve nas djeluju slike, priče i neupitna bol onih u Izraelu i Gazi"

Odluka organizatora da uključi izraelsku televiziju KAN potaknula je prosvjede umjetnika i ministara, ali je EBU u siječnju objavila da Eurovizija nije natjecanje među vladama i da KAN ispunjava sve obveze. Unija je dosad odolijevala pozivima da se Izrael isključi iz Eurovizije, a danas su pozvali ljude da se suzdrže od internetskog nasilja prema nekima od sudionika.

"Na sve nas djeluju slike, priče i neupitna bol onih u Izraelu i Gazi", priopćila je EBU. "Međutim, želimo iskomunicirati brige i rasprave vezane uz ovu situaciju, posebice ciljane kampanje na društvenim mrežama protiv nekih natjecatelja", dodala je EBU.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:06