StoryEditor

Prosvjed u Beogradu: ´Postalo je opasno misliti drugačije´

Piše D  /  15.06.2019., 10:06h

Dejan Bagarić, student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu, rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje kada bi bilo više solidarnosti. 

"Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Kada bi toga bilo više, nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh ledenog brijega, nasilje se događa sustavno godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegencijom", rekao je Bagarić. 

On je rekao i da je Srbija privatizirana i da mora biti vraćena građanima.

Bagarić, koji je i aktivist i jedan od organizatora prosvjeda"1 od 5 milijuna" u Novom Sadu, gostovao je ranije danas na N1 i naveo da mu je sada najvažnije da se otkrije tko je i zašto napadača poslao da ga pretuče.

Profesor Sveučilišta u Novom Sadu, Uroš Nedeljković, rekao je da je došao javno osuditi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahtijeva da pronađu i privedu počinitelje napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da nitko ne može prekinuti prosvjede koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sustav. Lečić je okupljenima rekao da će prosvjedi biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtjevi - oslobađenje medija i fer i pošteni izbori. 

"Kada budu ispunjeni naši zahtjevi, oslobađanje medija s nacionalnom frekvencijom i fer izbori, tada će prosvejdi stati i pretvoriti se u kolonu glasača i tako ćemo izaći na kraj s ovim režimom", rekao je Lečić. 

On je kazao da građani trebaju odlučiti hoće li se preko ljeta svake subote okupljati ili određenog datuma i istaknuo da se prosvjed ne smije prekinuti i da će on, ako odluče, svake subote dolaziti i održavati zajedno s drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi.

Lečić je pozvao građane da podrže akciju protiv realityja na televizijama s nacionalnom frekvencijom koji smanjuje intelektualni i duhovni nivo i srozava društvo. 

Okupljeni su poslije govora krenuli u prosvjednu šetnju do zgrade Rektorata Sveučilišta u Beogradu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:26