StoryEditor

Prosvjed pred Uborkom: Ako ne dobijemo pismene garancije, 4. prosinca blokiramo odvoz smeća

Piše D  /  01.12.2019., 03:12h

Usto, mještani okupljeni oko Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ traže hitnu sanaciju deponije i njeno izmještanje na drugu lokaciju.

- Prvenstveno smo se okupili da još jednom ukažemo Ministarstvu okoliša i turizma FBiH da ne izdaju okolinsku dozvolu za novo proširenje deponije, odnosno da ova deponija završi s radom 4. prosinca 2019. godine - kazao je Nijaz Hodžić, jedan od predstavnika Inicijative, piše Avaz.ba

U suprotnom, poručio je, uslijedit će nova blokada deponije, jer, kako je naveo, „ne može se zakon promijeniti za noć“.

- Prema zakonu, ova deponija nema nijednu dozvolu i 4. prosinca to će postati divlja deponija. Nas ovdje truju 50 godina i dosta je - istaknuo je .

Omer Hujdur, također jedan od predstavnika Inicijative, naveo je da su mještani spremni na dogovor i kompromis.

- Ako ne napravimo sporazum, prema kojem će nadležni biti dužni u roku od pola godine, najduže godinu, izmjestiti deponiju i ako nam za to ne budu dali čvrste, pismene garancije, definitivno će uslijediti blokada deponije - pojasnio je Hujdur.

Josip Kožul iz Inicijative iznio je da je cilj mještana nepromijenjen, a to je izmještanje deponije. Svjesni su, kazao je, da nije moguće u kratkom roku naći novu lokaciju, ali se aktivnosti na tome moraju konstantno provoditi.

- Stanovništvo se guši, a nedavni pomor ribe još je jedan u nizu dokaza da procijepne vode s deponije utječu na sveukupni okoliš Mostara - naveo je on.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:24