StoryEditor

Prošlo je točno 26. godina od tragične smrti Dražena Petrovića

Piše D  /  07.06.2019., 08:06h

Prošlo je točno 26. godina od tragične smrti Dražena Petrovića, proslavljenog hrvatskog košarkaša. Tog 7. lipnja u Denkendorfu hrvatska je košarka doživjela strašan udarac od kojega se do danas nije oporavila.

Dražena je u smrt odvela tadašnja djevojka Klara Szalantzy koja je upravljala tamnocrvenim Golfom na njemačkoj autocesti A9 kod Ingolstadta te kobne 1993. godine. Klara za Draženovu smrt nikad nije odgovarala, a s njima u autu bila je i turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, točnije šleper-cisternu, tako da je Dražen poginuo na mjestu nesreće.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni reagirati, kočiti. I da je uspjela pokušati zaustaviti svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se tegljač ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen, koji je u automobilu sjedio na suvozačevu mjestu, poginuo - kazao je za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mjesto nesreće na očevid.

Klara nije prošla s težim ozljedama. Ima tek mali ožiljak ispod lijevog kapka. O nesreći nikad nije razgovarala, pokušala je to zatomiti. Nedugo nakon Draženove smrti udala se za nogometaša Olivera Bierhoffa. Turkinja Hilal imala je nakon nesreće velike rupe u sjećanju.

Njemačka manekenka Szalantzy za nesreću nikad nije sudski odgovarala jer je njemački zakon jasan. Ako je osoba mogla izbjeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Ipak, okolnosti Draženove nesreće bile su takve da se ona naprosto nije mogla izbjeći pa se tako ni Klaru nije moglo sudski procesuirati.

Ta je vijest u crno zavila hrvatski sport, ali i našu domovinu i hrvatski narod. Domovinski rat bio je u punom jeku i Draženova pogibija teško je pala našem narodu. Koliko je Draženu značila Hrvatska, dovoljno govori i činjenica da je igrao u nevažnoj utakmici protiv Slovenije. Već smo bili izborili plasman na EP, ali Dražen je svejedno htio igrati tu utakmicu u Poljskoj.

Nije trebao biti tamo, ali htio je biti, htio je igrati za svoju državu. Europsko prvenstvo nekoliko tjedana kasnije nije dočekao.
U Frankfurtu je dugo razmišljao hoće li s ostatkom momčadi sjesti na avion ili ipak krenuti automobilom. Odlučio se na drugu varijantu, nažalost, to je za njega bila kobna odluka, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 16:34