StoryEditor
nenad nešić

Propao pokušaj smjene ministra sigurnosti BiH

Piše fena  /  20.06.2024., 16:30h

Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili zastupnici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević, prilikom glasanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobila je opću, ali ne i entitetsku većinu glasova.

Od ukupno 34 poslanika, "za" inicijativu je glasao 21 zastupnik, 11 zastupnika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.   

Zbog nedostatka entitetske većine, inicijativa je upućena Kolegiju Predstavnički dom na usuglašavanje. Ako se Kolegij ne uspije usuglasiti, poslanici će se o njoj izjašnjavati naknadno u drugom krugu glasanja.  

Klub zastupnika SDA je u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveo da je on, gostujući 21. svibnja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim obiteljima i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 10:57