StoryEditor
df-ov zastupnik

Propao Dunovićev prijedlog za razmatranje razrješenja Čavare

Piše fena  /  31.10.2023., 16:59h

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović (Demokratska fronta) predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti inicijativa koju je, kako je rekao, potpisalo 19 zastupnika, a odnosi se na donošenje odluke o razrješenju poslanika Marinka Čavare (HDZ BiH) s pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma, odnosno člana Kolegija ovog doma.

Dunović je, obrazlažući ovu inicijativu, kazao da je Čavara na 10. sjednici Predstavničkog doma 22. kolovoza 2023. godine, te na 6. hitnoj sjednici održanoj 28. kolovoza, nakon toga na 11. sjednici održanoj 21. rujna, zloupotrebljavajući poziciju predsjedavatelja grubo kršio prava i dužnosti opozicionih poslanika koje su regulirane Poslovnikom Zastupničkog doma PSBiH, te je tijekom rasprave na navedenim sjednicama prekidajući diskusije, oduzimajući riječ poslanica bez opravdanog razloga to radio i mimo propisanih procedura.

- U više navrata tijekom navedenih sjednica je tumačio Poslovnik Doma, iako nije nadležan za samo tumačenje. Na sjednicama nije osiguravao prisustvo članova Vijeća ministara, iako je to poslovnička obaveza. Također, predsjedavajući je prekršio Poslovnik doma i pri zakazivanju 7. hitne sjednice. Za sazivanje sjednice su uputili zahtjev 14 poslanika, ali sjednica nije zakazana u propisanom roku, nije održana u roku od tri dana, nego u roku od 10 dana. Iz tog razloga predlažemo da se ova inicijativa uvrsti na dnevni red - kazao je Dunović.

Zastupnički dom je glasao o uvrštavanju ove inicijative u dnevni red i sa 17 glasova "za", 18 glasova "protiv" i tri suzdržana ovaj prijedlog nije prihvaćen.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:43