StoryEditor
američki predsjednik

Pronađeni povjerljivi dokumenti iz Bidenovih potpredsjedničkih dana

Piše hina  /  10.01.2023., 09:40h

Povjerljive dokumente iz potpredsjedničkih dana aktualnog predsjednika Joea Bidena otkrili su u studenom osobni odvjetnici američkog predsjednika u prostorima think tanka u Washingtonu, rekao je u ponedjeljak odvjetnik Bijele kuće.

Dokumenti datiraju još iz vremena dok je Biden vršio dužnost potpredsjednika tijekom dva predsjednička mandata Baracka Obame. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland zatražio je od državnog odvjetnika u Chicagu da istraži slučaj. 

Bidenovi odvjetnici tvrde da su povjerljive materijale pronašli u studenom tijekom zatvaranja Bidenovog ureda u Washington D.C.-u. Biden je ured koristio u sklopu svoje suradnje sa Sveučilištem Pennsylvania, gdje je bio počasni profesor od 2017. do 2019. godine, piše CNN

"Bijela kuća surađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa"

U uredu je pronađeno manje od desetak povjerljivih dokumenata, potvrdio je izvor za CNN. Još uvijek nije jasno na što se dokumenti odnose i zbog čega su odneseni u Bidenov privatni ured. Zakonom se od federalnih dužnosnika zahtijeva da se odreknu službenih dokumenata i povjerljivih zapisa kada im prestane državna služba.

"Bijela kuća surađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa u vezi s otkrićem onoga što izgleda kao zapisi administracije Obama-Biden, uključujući mali broj dokumenata s oznakama tajnosti", rekao je Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika Bidena u izjavi. 

"Dokumenti su otkriveni kada su predsjednikovi osobni odvjetnici pakirali datoteke smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru u Washington D.C.-u. Predsjednik je povremeno koristio ovaj prostor od sredine 2017. do početka kampanje 2020. Na dan ovog otkrića, 2. studenog 2022., Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv. Arhiv je preuzeo materijal sljedećeg jutra”, dodao je Sauber. 

Biden je sinoć ignorirao pitanja novinara

"Dokumente su otkrili predsjednikovi odvjetnici. Dokumenti nisu bili predmetom prethodnog zahtjeva ili upita arhiva. Od tog otkrića, predsjednikovi osobni odvjetnici surađivali su s arhivom i Ministarstvom pravosuđa u procesu kako bi osigurali da svi zapisi administracije Obama-Biden budu na odgovarajući način u posjedu arhiva”, naglasio je Sauber. 

CBS News je prvi izvijestio o otkrivenim dokumentima. Američki predsjednik je tijekom sinoćnjeg sudjelovanja na summitu u Mexico Cityju ignorirao pitanja novinara o povjerljivim dokumentima. Summitu je prisustvovao i američki glavni državni odvjetnik, koji je sjedio s Bidenove lijeve strane.  

Visoki dužnosnik administracije koji putuje s Bidenom tvrdi da pitanje otkrića povjerljivih dokumenata neće odvlačiti predsjednikovu pozornost. "Ništa se nije promijenilo u njegovom rasporedu. Usredotočen je na summit i sastanke s našim najbližim susjedima", rekao je dužnosnik. 

Istragu vodi čovjek kojeg je Trump imenovao

Klasificirani materijali uključivali su neke strogo povjerljive datoteke s oznakom SCI, koja se koristi za vrlo osjetljive informacije dobivene iz obavještajnih izvora. Nakon otkrića, Bidenovi odvjetnici odmah su kontaktirali Nacionalnu upravu za arhive i evidenciju (NARA), koja je počela istraživati slučaj, potvrdio je izvor. 

NARA je kasnije procijenila da je počinjena pogreška zbog nedostatka zaštitnih mjera za dokumente. U studenom je NARA poslala uputu Ministarstvu pravosuđa da ispita slučaj, rekao je CNN-u izvor upoznat sa situacijom. John Lausch Jr., državni odvjetnik u Chicagu, vodi istragu. 

Lausch je bio jedan od rijetkih aktera iz Trumpove ere od koje nije zatraženo da podnese ostavku nakon Bidenove inauguracije. Imenovao ga je Trump 2017., a Senat ga je jednoglasno potvrdio. Dva demokratska senatora iz Illinoisa rekla su 2021. da žele da Lausch ostane na svom najvišem mjestu "kako bi zaključio osjetljive istrage", iako nisu otkrili o kojim se istragama radi.

"Trump je zabunom odnio povjerljive dokumente"

Zanimljivo da do otkrića povjerljivih materijala dolazi u trenutku kada posebni tužitelj Jack Smith istražuje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog potencijalno pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi. Savezni istražitelji su od Trumpa uzeli najmanje 325 povjerljivih dokumenata u sklopu svoje istrage.

Republikanci su iskoristili slučaj kako bi kritizirali Bidena. “Predsjednik Biden bio je vrlo kritičan prema predsjedniku Trumpu koji je zabunom odnio povjerljive dokumente u rezidenciju ili bilo gdje, a sada se čini da je možda učinio isto. Kako ironično”, rekao je zastupnik Republikanske stranke James Comer iz Kentuckyja. 

Comer je istaknuo da Nacionalni arhivi spadaju pod nadležnost njegova Odbora za nadzor. Ističe da kad su republikanci poslali NARA-i pitanja u vezi s Trumpom, NARA ih je uputila na Ministarstvo pravosuđa. "Možda će sada odgovoriti na naša pitanja jer se radi o dva predsjednika", kazao je Comer, dodajući da planira zatražiti više informacija od arhiva kasnije ovog tjedna.

FBI je na Trumpovom odmaralištu pronašao povjerljive dokumente

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy nije odgovorio na pitanje treba li Kongres istražiti Bidena, ali je rekao da je reakcija na Trumpovo držanje povjerljivih dokumenata bila politički motivirana. "Mislim samo da to dokazuje da je ono što su pokušali učiniti predsjedniku Trumpu bilo pretjerano", rekao je McCarthy.

"Predsjednik Trump nikada prije nije bio na dužnosti... Ovdje se radi o osobi (koja je) provela zadnjih 40 godina na funkciji”, istaknuo je McCarthy. Međutim, Trumpova afera s povjerljivim dokumentima nije otkrivena na sličan način. Bidenovi odvjetnici tvrde da su predali tajne materijale i obavijestili NARA-u čim su ih otkrili. 

U Trumpovom slučaju, NARA je shvatila da nedostaju ključni zapisi, a dužnosnici NARA-e nagađali su se s Trumpovim timom oko povrata vladinih dokumenata. Trump je na kraju NARA-i vratio 15 kutija materijala, ali federalni istražitelji kasnije su posumnjali da bivši američki predsjednik još uvijek drži desetke dodatnih povjerljivih dosjea. 

Tužitelji su kasnije dobili dopuštenje suca da pretraže Mar-a-Lago kako bi pronašli dokumente. FBI je u kolovozu pretragom Mar-a-Laga pronašao desetke dodatnih povjerljivih dokumenata. Trump je nakon toga počeo optuživati svoje prethodnike da su pogrešno rukovali vladinim dokumentima. 

"Kako itko može biti tako neodgovoran?"

Vijest o povjerljivim zapisima koji su pronađeni u Bidenovom privatnom uredu će sigurno koristiti Trumpu, koji je već najavio svoju predsjedničku kandidaturu 2024. “Kada će FBI pretresti brojne kuće Joea Bidena, možda čak i Bijelu kuću? S ovih dokumenata definitivno nije skinuta oznaka tajnosti”, napisao je Trump na Truth Socialu. 

Biden je bio kritičan prema Trumpu kada je vidio fotografiju koju je snimio FBI na kojoj se vidi niz dokumenata pronađenih na Trumpovom posjedu prošlog ljeta. “Kako se to uopće moglo dogoditi? Kako itko može biti tako neodgovoran? I pomislio sam koji su to podaci koji bi mogli kompromitirati izvore i metode?" komentirao je tada Biden. 

Bivši republikanski zastupnik Adam Kinzinger je za CNN rekao kako pretpostavlja da će se istraga o Bidenu svesti na to tko je iz osoblja bivšeg potpredsjednika rukovao dokumentima i je li držanje dokumenata bilo namjerno ili slučajno. "Bit će nijansi. Reći ću vam da je državni odvjetnik SAD-a u Chicagu vrlo pošten čovjek, pa mislim da mu možemo vjerovati na riječ", zaključio je Kinzinger. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:17