MOSTAR, 8. lipnja (FENA) - U cilju promociju zelenih, ekološki prihvatljivih vidova transporta, izaslanstvo s oko 20-ak osoba na čelu s Matejom Zakonjšek, direktorom Stalnog tajništva Transportne zajednice te predstavnika Europske komisije u subotu su vlakom stigli iz Sarajeva u Mostar, a onda nastavili vožnju električnim biciklima do Čapljine.FENA -
StoryEditor
hercegovina

Promotori zelene mobilnosti stigli u Mostar vlakom, a nastavili put biciklima u Čapljinu

Piše fena  /  08.06.2024., 16:21h

U cilju promociju zelenih, ekološki prihvatljivih vidova transporta, izaslanstvo s oko 20-ak osoba na čelu s Matejom Zakonjšek, direktorom Stalnog tajništva Transportne zajednice te predstavnika Europske komisije u subotu su vlakom stigli iz Sarajeva u Mostar, a potom nastavili vožnju električnim biciklima do Čapljine.

U Mostar smo došli s ciljem promocije održivih načina transporta kao i smanjenja zagađenja te i na taj način unaprijediti zdravlje građana zapadnog Balkana – kazao je Zakonjšek novinarima po dolasku u Mostaru.

On smatra kako će do 2050. godine emisije zagađenja biti udvostručene, pa su problem velikih klimatskih promjena detektirali i donosioci odluka, lokalne vlasti.

Zakonjšek je podsjetio je da je s tim ciljem prethodna dva dana održan Samit zelene mobilnosti u Sarajevu, a sve kako bi se potaknula rasprava, razmijenila znanja, te podigla svijesti o razvoju održive, digitalne, otporne i ekološki prihvatljive transportne infrastrukture i poslovanja. 

U okviru Samita potpisana je i Deklaracija održive mobilnosti, a kojom su se vlasti iz regije obvezale da razvijaju ove načine transporta u čitavoj regiji i u skladu s europskim politikama.

Veleposlanik Slovenije u BiH Damijan Seder istaknuo je kako je s obzirom na napredak transporta, regionalna komunikacija i dalje loša.

- Dugo se putuje, skupo je, i putuje se na neodrživ način te u tom kontekstu intencije su pronaći najbolje rješenje – rekao je Seder.

U ime Grada Mostara izaslanstvo su dočekali Slaviša Kovačević, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara, direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel te direktorica Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović.

- Mi nismo svjesni, oni koji žive ovdje, koliku prijetnju može izazvati masovni turizam u našoj zemlji. Stoga moramo podizati svijest i brinuti o tome kako zaštiti ne samo prirodne ljepote nego i kulturno blago i sve ono što predstavlja kulturnu atrakciju za turiste koji dolaze u posjet BiH. Ovo (održivi transport)  je jedan od načina da počnemo sistematski brinuti koliko možemo i koliko dozvoljavaju ljudski i financijski resursi – istaknula direktorica Turističke zajednice Grada Mostara Elvira Dilberović.

Kako je rečeno prethodna dva dana na Samitu zelene mobilnosti, cilj je da do 2030. godine građani imaju mogućnost da koriste ekološki javni prijevoz, tramvaje, trolejbuse, vlak i električne autobuse.

U tom kontekstu, sudionici samita čiji su organizatori Stalni sekretarijat Transportne zajednice i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), su razgovarali o planovima kako to dodatno poboljšati.

Podsjetimo, u okviru samita predstavljeni su i inovativni parkinzi za bicikla koji su bili poklon organizatora Samita građanima Sarajeva, s ciljem promoviranja biciklizma kao održivog načina urbane mobilnosti.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:05