StoryEditor

Prijeti nam iznimna opasnost, državne službe nije briga

Piše D  /  08.05.2019., 08:05h

Amaterske meteorološke stranice, pozivajući se na međunarodne prognostičke modele, upozoravaju od sinoć na formiranje sredozemne ciklone iznad naših krajeva koja će od subote do srijede uzrokovati obilne oborine. U kombinaciji sa već natopljenim tlom, upozoravaju, to znači samo jedno: poplave i veliku opasnost od klizišta. 

Spomenuta ciklona će se sporo preko srednje južne Italije premještati k jugoistoku Europe i to nekoliko dana zadržavati. Područja koja su po prognozama rizična na mogućnost poplava i klizišta, zbog veoma obilnih oborina čijaa se količina u prosjeku očekuje od 40 do 160 mm, lokalno moguće, i više su: središnji, istočni i sjeverozapadni dio Hrvatske, zapadni, sjeverozapadni, sjeveroistočni, srednji i istočni dio Bosne, većina Srbije, sjeverni i srednji dio Crne Gore, te zapad Makeodnije .


Državne službe šute

Scenarij od prije pet godina neugodno se poklapa. Jednako je kalendarsko vrijeme prijetnje, jednak je meteorološki scenarij, jednaka su upozorenja meteoroloških stranica (za razliku od uspavanih "državnih" zavoda) jednak je izostanak reakcije tromih državnih službi. 

Entitetske hidrometeorološke službe i entitetske uprave civilne zaštite zadužene za upozoravanje stanovništva i pokretanje mjera zaštite u Bosni i Hercegovini ne oglašavaju se. Sudeći po današnjim reakcijama na predstojeću prijetnju bave se drugim poslovima.

Hidrometorološki zavodi čekaju potvrdu prognostičkih modela, a entitetske uprave civilnih zaštita potvrdu hidrometeoroloških zavoda. Čekali su i 2014. godine.  

Posljednjih dva dana medijski prostor korite za paradiranje sa skupocjenom opremom za potragu i spašavanje ispred skladišta u Sarajevu,  pričaju o nestancima u proljeće iako ljudi nestaju jednako cijele godine i uspješno ih traže gorske službe spašavanja, odgovornost za katastrofalne posljedice poplava iz prošlosti prebacuju, "preventivno", na neodgovorne građane. Upozoriti građane na nadolazeću opasnost nije im bitno.

S takvim službama ostaje nam jedino nadati se kako su međunarodni  prognostički modeli precijenili oborine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:48