StoryEditor
bez implementacije

Prije dvije godine potpisan je Sporazum u Mostaru: Bošnjačka strana odbija provođenje potpisanog dokumenta

Piše desk  /  17.06.2022., 13:06h

Danas su točno dvije godine od potpisivanja Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Upravo načela sadržana u Sporazumu potpisanom od strane HDZ-a BiH, SDA i ključnih međunarodnih aktera trebala su biti osnova za konačno rješenje onemogućavanja političke majorizacije i implementacije svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Predsjednik SDA Izetbegović posljednje dvije godine obmanjuje javnost raznim lošim izgovorima, svjestan političke krize koju izaziva ignoriranjem obveza koje je preuzeo stavljanjem vlastitog parafa. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda temelj je Daytonskog mirovnog sporazuma i Washingtonskog sporazuma kojim je nastala Federacija BiH.

Danas, nakon dvije godine, podsjećamo i pozivamo sve potpisnike Sporazuma da žurno pristupimo implementaciji istoga, kako bi Opći izbori u listopadu imali sve prijeko potrebne političke i pravne norme za provođenje izbornih rezultata.

Pokušaji političkog avanturizma utemeljenog na majorizaciji i nastavku diskriminacije od strane bošnjačkih stranaka vodi dominantno prostor Federacije BiH u nesagledive posljedice i još dublju političku krizu.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 20:33