StoryEditor
vođa wagner grupe

Prigožin poručio Macronu: "Zube ćemo ti iščupati, Wagner je spašavao ljude u Africi od francuskih vojnika"

Piše fena  /  11.05.2023., 12:11h

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin zaprijetio je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekavši da će mu iščupati zube zbog odluke francuskog parlamenta koji je njegovu grupu plaćenika proglasio terorističkom organizacijom, a u srijedu je direktno zaprijetio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi Politico.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je ustvrdio da je Wagner spašavao ljude u centralnoj Africi od francuskih vojnika, koji su im se "jednostavno rugali", gdje je Wagner stekao snažno uporište i istisnuo francusku prisutnost u regiji.

- Možemo kliještima izvaditi pokvarene zube iz tih zlih usta. Možemo iščupati zube Macronu i, općenito, svima koji prosipaju patogenu prljavštinu (o Wagneru) – rekao je Prigožin.

U utorak su francuski zastupnici pozvali EU da uvrsti grupu Wagner na popis terorističkih skupina Unije i provede više pravnih alata kako bi onemogućila Wagnerovu finansijsku aktivnost u Europi.

EU je uvela sankcije Prigožinu u aprilu prošle godine.

- Oni nisu samo plaćenici, postoji volja da se masakriraju civili za političku korist, da se destabiliziraju institucije - rekao je Benjamin Haddad, zastupnik iz Macronove Renesansne stranke, za POLITICO uoči glasanja u utorak.

Wagnerovi plaćenici preuzeli su aktivnu ulogu u invaziji Kremlja na Ukrajinu uprkos političkom sukobu između Prigožina i ruskih obrambenih dužnosnika.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 10:37