StoryEditor

Prema izlaznim anketama HDZ relativni pobjednik na izborima u Hrvatskoj

Piše fena  /  17.04.2024., 20:08h

Zatvorena su biračka mjesta u Republici Hrvatskoj gdje su danas održani parlamentarni izbori, a stigli su i prvi rezultati izlaznih anketa po kojima je HDZ relativni pobjednik.

Točne izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta trebalo bi u srijedu kasno navečer objaviti Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske.

Biračka mjesta, kojih je u srijedu u Hrvatskoj bilo otvoreno više od 6.500, zatvorena su u 19 sati kada je završila i dvodnevna izborna šutnja za koje je bila zabranjena svaka promidžba.

Ipak, svi birači koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu moći će glasovati, neovisno koliko ih bude, poručili su iz DIP-a. 

Odaziv na izbore bio je velik, do 16,30 sati glasovalo je 50,60 posto birača, odnosno njih 1,6 milijuna, što je 450 tisuća birača više u odnosu na izbore u srpnju 2020. godine.

Saborske zastupnike, njih 151, moglo je birati 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj bilo ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih 222.300 birača.

Osim u Hrvatskoj, zastupnici su birani i u 41 državi diljem svijeta, tamo su ih birali hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a imali su pravo izabrati tri od 151 zastupnika. Budući da se te države, u kojima se glasovalo dva dana, nalaze u različitim vremenskim zonama u nekima, poput Australije i Kine, glasovanje je završeno, a u nekima tek treba završiti.

Osam zastupnika, u posebnoj 12. izbornoj jedinici, birali su zastupnici nacionalnih manjina, tri srpske, po jednog mađarske i talijanske, zajedničkog češke i slovačke, zajedničkog pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, slovenska, makedonska) te zajedničkog 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska).

Izlazna anketa po zatvaranju birališta pokazuje da je na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio HDZ, koji bi mogao imati 58 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva, po izlaznim anketama, 44 mandata.

Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, javlja Hina.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 05:32