StoryEditor

Prekršen mirovni sporazum u Nagorno-Karabahu, više vojnika ozlijeđeno

Piše D  /  13.12.2020., 11:12h

Kako su naveli u izvještaju, manji sukob između armenskih i azerbajdžanskih snaga dogodio se u regiji Hadrut, južnom dijelu Nagorno-Karabaha, a i Armenija i Azerbajdžan optužuju jedni druge za kršenje mirovnog sporazuma. Napad se dogodio u selima koja se nalaze u regiji koju trenutno drže azerbajdžanske snage, međutim upravo ta mjesta su i dalje armenske enklave i ne nalaze se pod potpunom kontrolom Azerbajdžana.

Prema prvim informacijama, nekoliko vojnika s obje strane ozlijeđeno je u sukobu koji je dolaskom ruskih mirovnih snaga u ovu regiju i obustavljen.

Armenski premijer Nikol Pashinyan održao je sinoć sastanak sa stranačkim kolegama te bi se danas i službeno trebao obratiti naciji povodom posljednjih događaja u Nagorno-Karabahu.

S druge strane, predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev izjavio je na sastanku sa svjetskim dužnosnicima kako ne preporučuje Armeniji da ponovo započinje sukob u Nagorno-Karabahu.

"Armenija ne bi trebala počinjati sve ispočetka. Moraju biti oprezni i ne smiju planirati nikakve vojne akcije. Ako do toga dođe, ovoga puta ćemo ih u potpunosti uništiti i to moraju znati svi", rekao je Aliyev.

Podsjetimo, mirovni sporazum u Nagorno-Karabahu potpisan je 10. studenog 2020. godine, a prema njemu, Armenija je morala predati određene regije Nagorno-Karabaha Azerbajdžanu. Primopredaja je dogovorena mirovnim sporazumom, što je i ispoštovano 1. prosinca kada je i posljednja regija Lachin predana azerbajdžanskim snagama. Mirovnim sporazumom dogovoreno je i da ruske mirovne snage kontroliraju područje u sljedećih 5 godina.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 23:31