StoryEditor

Prekinuta izvanredna sjednica o sigurnosnoj situaciji u FBiH

Piše D  /  13.05.2019., 09:05h

Nedavna nabavka 2.500 automatskih pušaka u entitetu Republika Srpska i formiranje rezervnog sastava policije u tom entitetu razlozi su zbog kojih je danas počela izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Rekao je to potpredsjednik Komisije za sigurnost FBiH Hajrudin Žilić, koji je kroz prezentaciju zastupnicima predstavio trenutne sigurnosne izazove s kojima se suočava Federacija, prenosi Fena.

- Jednim od predloženih zaključaka predlažemo da se obaveže Federalno ministarstvo unutrarnjih poslova i kantonalne uprave policije da pokrenu aktivnosti na osiguravanju neophodnih financijskih sredstava na popuni nedostajućeg broja policijskih službenika u skladu s postojećim pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji. Također, želimo obavezati FMUP da sačini procjenu sigurnosne situacije te da shodno procjeni pokrene postupak formiranja i opremanja jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti na teritoriji Federacije iz okvira ustavnih nadležnosti FBiH u oblasti sigurnosti - rekao je Žilić Feni uoči početka sjednice.

Dodao je da se sigurnosna situacija usložnjava i zbog migrantske krize u Bosni i Hercegovini, te da je ugrožena osobna i imovinska sigurnost građana posebno u područjima masovnijeg okupljanja migranata.

Zato se trećim zaključkom, koji će biti predložen, predviđa da Zastupnički dom Parlamenta FBiH pozove nadležne državne organe (Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH) da u skladu sa svojim nadležnostima podrže rad institucija na državnom nivou koje se bave migrantskim pitanjima (Granična policija BiH, OSA, Služba za poslove sa strancima) u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

 

Nastavak sjednice sutra

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara izjavio je danas na izvanrednom zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o sigurnosnoj situaciji, da je Vladi Federacije BiH podnesena informacija da se popuni aktivni sastav policije sa 110 službenika i to 55 u specijalnu jedinicu i 55 za podršku.

- Također, od Vlade Federacije BiH zahtijevat ćemo da se izdvoji milijun KM za nedostajuću opremu - dodao je Čampara.

Nakon njegovog obraćanja sjednica je prekinuta, a bit će nastavljena sutra u 11.00 sati.

Na današnjem zasjedanju potpredsjednik Komisije za sigurnost FBiH Hajrudin Žilić zastupnicima je prezentirao sigurnosne izazove s kojima se suočava Federacija uslijed nedavne nabavke 2.500 automatskih pušaka u entitetu Republika Srpska i formiranja rezervnog sastava policije u tom entitetu.

Zato je planirano da se zstupnici, između ostalog, sutra očituju o zaključcima, kojima se predlaže da se obaveže Federalno ministarstvo unutrarnjih poslova i kantonalne uprave policije da pokrenu aktivnosti na osiguravanju neophodnih financijskih sredstava za popunu nedostajućeg broja policijskih službenika u skladu s postojećim pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji.

Drugim zaključkom, namjera je da se obveže FMUP da sačini procjenu sigurnosne situacije te da shodno procjeni pokrene postupak formiranja i opremanja jedinice namijenjene za otkrivanje, praćenje i sprečavanje bilo kojeg oblika ugrožavanja sigurnosti na teritoriji Federacije iz okvira ustavnih nadležnosti FBiH u oblasti sigurnosti.

Zbog migrantske krize u Bosni i Hercegovini predložen je i treći zaključak, kojim se predviđa da zastupnički dom Parlamenta FBiH pozove nadležne državne organe (Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH) da u skladu sa svojim nadležnostima podrže rad institucija na državnom nivou koje se bave migrantskim pitanjima (Granična policija BiH, OSA, Služba za poslove sa strancima) u kontekstu popunjavanja nedostajućim materijalnim i ljudskim resursima.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 16:17