StoryEditor
konferencija u bruxellesu

Predstavlja li Macron 24. lipnja ideju o "Europskoj političkoj zajednici"?

Piše desk  /  10.06.2022., 18:17h

Izvori portala European Western Balkans potvrđuju da konkretni dogovori za konferenciju na visokoj razini još nisu potvrđeni na političkoj razini i da postoje samo ograničene informacije o njezinom kontekstu

Konferencija na visokoj razini o zapadnom Balkanu održat će se 24. lipnja 2022. u Bruxellesu, a poklopit će se s drugim danom planiranog zasjedanja Europskog vijeća od 23. do 24. lipnja. Konferencija će se održati na razini šefa države/čelnika vlada i okupit će 27 država članica EU, šest partnera Zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU, prenosi FTV.

Izvori portala European Western Balkans  potvrđuju da konkretni dogovori za konferenciju na visokoj razini još nisu potvrđeni na političkoj razini i da postoje samo ograničene informacije o njezinom kontekstu. Na temelju ograničenih informacija, konferencija na visokoj razini usredotočit će se na tri prioritetna područja: energiju, mlade i sigurnost.

U međuvremenu, očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron čelnicima EU-a predstaviti svoj prijedlog “Europske političke zajednice”, koji je najavio u govoru 9. svibnja. Macron je u međuvremenu pojasnio da prijedlog nije zamjena za članstvo u EU trenutačnih zemalja kandidata. Još uvijek nije jasno hoće li i ova tema biti dio rasprave s čelnicima Zapadnog Balkana.

Ovu konferenciju o zapadnom Balkanu pod francuskim predsjedanjem ne treba miješati sa sljedećim summitom EU-a i zapadnog Balkana koji će se organizirati pod češkim predsjedanjem u drugoj polovici 2022.

Redovni summiti EU-Zapadni Balkan okupljaju čelnike zemalja članica EU-a i šest zemalja Zapadnog Balkana, uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije. Deklaracija posljednjeg summita koji je održan u Sloveniji u listopadu 2021.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:05