StoryEditor
Srbija

Predložen pritvor za 11 osoba, za danas najavljeni novi prosvjedi u Beogradu

Piše fena  /  27.12.2023., 17:13h

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je da je tijekom noći i prethodnog dana saslušano 27 osoba koje su uhićene na prosvjedu ispred beogradske Skupštine, 11 osoba zadržano je u pritvoru, a osumnjičeni su za izvršenje kaznenih dijela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu

U Beogradu je 24. prosinca uhićeno oko 40 osoba kada je skupina prosvjednika pokušala ući u sjedište gradske vlasti u tom gradu. Prosvjede je organizirala proeuropska oporba okupljena u koaliciji "Srbija protiv nasilja" koja zbog izbornih neregularnosti traži poništavanje izbora. Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" tvrde da za izgrede nisu krive njihove pristaše i da je riječ o "političkom uhićenju".

Kako stoji u priopćenju, 11 osoba zadržano je u pritvoru, a sedam osoba je nakon saslušanja priznalo krivnju i zaključilo sporazum o priznanju kaznenih dijela na uvjetne kazne zatvora i novčane kazne.

Tako je pritvor predložen za Stanoja Š. (45), Andreja R. (18), Gojka D. (36), Dimitrija R. (19), Pantu J. (54), Dimitrija P. (21), Branislava T. (26), Slavomira R. (58), Mateja A. (39), Predraga P. (44) i Sašu D. (54)

"Četvorica osumnjičenih Zoran M. (68) Srđan S. (36), Nikola V. (32) i Marko R. (38) zaključili su sporazume o priznanju kaznenog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu u doticaju s kaznenim djelom Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na uvjetne kazne zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od dvije godine", stoji u priopćenju.

Iz tužiteljstva je priopćeno da su Relja Đ. (18), Luka Š. (23) i Vojislav O. (48) zaključili sporazume o priznanju kaznenog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i javnom skupu, na uvjetne kazne zatvora od tri mjeseca s rokom provjere od godinu dana i novčane kazne.

Nakon izbora Srbija se nalazi u svojevrsnoj postizbornoj krizi a oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja" optužuje vlast da je pokrala izbornu volju građana, posebice u Beogradu, gdje vjeruju da su oporbene stranke i koalicije osvojile više glasova od vladajuće Srpske napredne stranke koja je proglasila pobjedu.

U Beogradu su novi prosvjedi najavljeni za srijedu i to skup studenata u podne ispred Filozofskog fakulteta, a potom u 18 sati ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 07:00