StoryEditor
Macola

Poznati lički ugostitelj primio 250 ukrajinskih izbjeglica, neke je već i zaposlio

Piše desk  /  06.04.2022., 18:58h
Poznati lički ugostitelj Željko Orešković Macola u svom je hotelu smjestio oko 170 izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, a u svojim drvenim kućama za odmor njih još 80-ak.

Neke od njih je i zaposlio, a oni su Ličane već osvojili svojim receptima. Ukrajinski boršč postao je lički boršč otkako su se dvije ukrajinske kuharice, izbjegle iz ratne zone, jučer zaposlile u kuhinji hotelskog restorana u Korenici.

"Kuhar kuhara razumije"

"Kuhar kuhara razumije. Kupus znaju, krumpir znaju, mrkvu znaju. Znači da sve znaju", rekla je u razgovoru za RTL nova zaposlenica Macole, Zlata Ivanča iz Kijeva.

"Volim raditi. Pokušavam naučiti kolege kuhati ukrajinska jela, a ja učim kuhati hrvatska", kazala je njezina kolegica Olga Borisčik iz Sumija.

"Mislim da su se jako lijepo uklopile ovdje s nama. Ono što i ne znamo, malo nam pomogne Google. Jako su vrijedne, puno nam pomažu u poslu", rekla je Snježana Anastasovski, konobarica u hotelu u Korenici. Okus kuhane heljde i boršča - juhe s ciklom, kupusom i mesom -  mnogima je sada jedini dodir s domovinom.

Kuhaju se boršč i heljda

"Boršč i heljda su tradicionalna ukrajinska jela i ljudima koji su smješteni u ovom hotelu jako nedostaju jer ih doma često jedu", kazala je Svetlana Halic iz Ukrajine. Ksenija, koja pomaže s prevođenjem, želi se vratiti u rodni Harkiv, ali dok čeka, kaže, želi biti korisna.

"Hrvatska je imala problem s ratom ranih 90-ih i ovi ljudi znaju u kakvom smo problemu i kako se mi osjećamo u ovoj situaciji", rekla je Ksenija Proskurina iz Harkiva.

Djeca iz Ukrajine krenula su u školu u Korenici

U Korenici je 60-ak djece već krenulo u školu, a u hotelu će zaposliti i odgojiteljicu jer su igraonicu za najmlađe već uredili.

"Čuo sam u razgovoru s gospođama ovdje da su neke iz Mariupolja, neke iz Harkiva, neke iz Kijeva, da su njihovi stanovi i kuće porušeni, granatirani, da se nemaju kuda vratiti i one će sigurno naći mogućnost raditi ovdje neko vrijeme", rekao je Damir Trut, šef Ravnateljstva civilne zaštite.

A posao će, kažu u Lici, lako naći. Ako ne u Korenici, onda na Plitvičkim jezerima ili u drugim mjestima koja se bave turizmom, a imaju malo domaćeg stanovništva.

Dnevnik.ba

10. travanj 2024 14:18